Bakslaget inför VM – tränaren drabbad av corona

Av:  Göran Sundberg/TT

Emma Gullstrand.
Emma Gullstrand.

Dubbla mästerskap under kort tid – och fortfarande saknar svensk simhoppning en förbundskapten.

Dessutom har OS-hopparen Emma Gullstrands personliga tränare drabbats av covid-19.

– Det är tråkigt, men vi hjälps åt, säger Gullstrand inför VM.

Den 22-åriga Jönköpingshopparen tog EM-brons just i Budapest för drygt ett år sedan och var sedan nära OS-final i Tokyo – men missade med mindre än en poäng.

Men mästerskapssommaren – med både VM och EM (i augusti) har kantats av strul.

Förra stjärnan Anna Lindberg, som tog sex EM-guld och deltog i fem OS, tog över som förbundskapten i höstas – men hoppade av efter bara fyra månader.

Någon ny har inte kommit, i stället ska Chris Rye, Neptun, som tidigare tränat Malmöhopparna, och Dario Difazzio, assisterande tränare till Gullstrand på University of Miami, leda hopparna i VM.

”Försöker lösa det”

Men Difazzio är kvar i USA.

– Han fick corona dagarna innan han skulle åka hit, så han är fast där. Vi försöker att lösa det så att han kanske hinner hit. Jag är inte orolig, vi har kontakt på facetime, jag har stöd från Chris, och så finns min andre tränare i USA:s lag, säger Gullstrand.

Det är Randy Ableman som är tränare i USA:s VM-lag.

Gullstrand beklagar att Anna Lindberg hoppade av som förbundskapten. Hon hade sett fram emot att samarbeta med den förra stjärnan.

– Det är jättesynd. Den tid hon jobbade gjorde hon ett fantastiskt jobb. Även om jag inte var närvarande i Sverige hade vi kontakt och jag kände stöttningen ända bort till USA, säger Gullstrand.

Anna Lindberg hoppade av efter meningsskiljaktigheter med andra ansvariga.

Första sedan Lindberg

När Gullstrand tog EM-brons i fjol var det den första svenska mästerskapsmedaljen sedan Anna Lindberg tog sin sista 2012.

Emma Gullstrand har kvar samma program som i OS, men har finslipat på detaljerna. Hennes mål i VM handlar mer om det än specifika resultatmål.

Hon hoppar både på en- och tremeterssvikten (onsdag respektive fredag och eventuellt lördag) och det var på den senare hon missade OS-final med mindre än en poäng.

Kan det bli final i VM?

– Jag försöker att inte lägga så mycket fokus på det. Jag hade ett bra år förra året och känner att man behöver landa i det. Målet är att förändringarna ska sitta.

Emma Gullstrands stora mål är OS i Paris 2024. Spelen i Tokyo har sporrat henne.

– Man får lite mersmak, men den halva poängen var ju lite surt. Man ser fram emot Paris och hoppas på stolpe in nästa gång, säger hon.

Ytterligare två svenska hoppare finns med i VM, 19-åriga talangen Emilia Garip Nilsson, dubbla guld på junior-EM i fjol, och David Ekdahl, 19, båda från Malmö.

Publisert: