Larsson om framtiden: "Inte i mina händer"

Av:  Daniel Kihlström/TT

AIK:s Jordan Larsson (till höger) firade återhållsamt efter att ha sänkt sin gamla klubb Helsingborg med sitt 2–1-mål på Olympia.
AIK:s Jordan Larsson (till höger) firade återhållsamt efter att ha sänkt sin gamla klubb Helsingborg med sitt 2–1-mål på Olympia.

Jordan Larssons fotbollsframtid är oviss, men han levererar in i det sista i AIK-tröjan.

Efter att ha avgjort borta mot Helsingborg ville supportrarna att det inlånade Rysslandsproffset skulle skriva på ett livstidskontrakt.

– Det är skönt att få den kärleken, säger 24-åringen efter 2–1-segern.

Efter 2–1-segern borta mot Helsingborg höll bortasupportarna upp en banderoll med ett tydligt budskap till segerskytten Jordan Larsson: ”Fullblodsproffs som visat upp den rätta karaktären. Jordan – stanna kvar hos oss hela karriären”.

– Jag vet inte om det blir ett livstidskontrakt, men det är skönt att få den kärleken. Det betyder väldigt mycket. Att jag kommit nära fansen under en så kort tid betyder väldigt mycket, säger Larsson.

Får bryta kontraktet?

Larsson är ett av alla Rysslandsproffs som fått hitta en ny eller tillfällig arbetsgivare på grund av Rysslands krig mot Ukraina. CSKA Moskva-lånet har kontrakt med Solnaklubben till den sista juni, vilket innebär att bortamatchen mot Degerfors kan bli anfallarens sista för AIK.

Det kan dock komma ett beslut i närtid från Fifa (Internationella fotbollsförbundet) som kan göra Rysslandsproffsen till bosman, vilket gör att spelarna kan gå gratis till andra klubbar. Om så blir fallet lutar blickar Larsson helst utomlands.

– Jag har ju sagt från början att ambitionen är att ta mig utomlands igen. Sedan om det är möjligt eller inte, det vet jag inte. Först måste jag bli bosman. Men om vi leker med tanken att så skulle bli fallet kommer jag att kolla i första hand utomlands, men om det inte är möjligt kommer jag självfallet kolla på AIK, säger Larsson.

24-åringen har ett år kvar på kontraktet med CSKA Moskva, men har under våren inte tänkt så mycket på framtiden. Kanske kommer tankarna nu när allsvenskan tar uppehåll och lånetiden börjar gå mot sitt slut.

– Nu har man lite tid att tänka, men i slutändan är det inte i mina händer. Jag får helt enkelt vänta på vad det kommer för besked, antingen från klubben eller från Fifa, säger anfallaren.

Det var i den 62:e minuten som Larsson stötte in segermålet mot sin gamla klubb Helsingborg efter ett lysande förarbete av Erick Otieno. Målet var hans tredje i allsvenskan för AIK.

– Otieno gör en fantastisk löpning och jag vet att när han rycker förbi där accelererar jag in i en öppen yta och han hittar mig perfekt, säger anfallaren, som fick se Sebastian Larsson kvittera till 1–1 i början av andra halvlek sedan Helsingborg tagit ledningen på straff i slutet av den första akten.

Larsson var återhållsam i sitt firande efter målet. Trots att han efter den allsvenska degraderingen 2016 blev attackerad av sina egna hemmasupportrar, som tog sig in på Olympias gräsmatta efter den sena kvalförlusten mot Halmstad.

– Detta är ju staden jag är ifrån. Detta är klubben jag fick göra allsvensk debut och påbörja min karriär i. Jag har fortfarande mycket respekt och känslor för klubben. Det är klart att jag inte firar, säger han.

”Fantastiskt ödmjuk”

Trepoängaren i Skåne gör att AIK tar ledigt som delad serieledare med Häcken på 23 poäng när allsvenskan nu tar uppehåll i en knapp månad. Solnaklubben har dock en match mer spelad än toppkollegan.

AIK-tränaren Bartosz Grzelak talade varmt om Jordan Larsson segern mot Helsingborg.

– Han är en spelare som har länkat ihop mittfält med högsta forwardslinjen. Han är en fantastiskt ödmjuk människa, en fotbollsspelare som kommit in väldigt bra i vår grupp. Jag är imponerad av hur professionell han är. Det förvånar mig inte att han har haft de framgångar han redan har haft i sin fotbollskarriär, säger Grzelak.

Publisert: