Cyklister vill tillåta ryska åkare

Av:  Linnéa Engholm/TT

Ryssen Pavel Sivakov (th) bytte landslag för att få fortsätta tävla. Arkivbild.
Ryssen Pavel Sivakov (th) bytte landslag för att få fortsätta tävla. Arkivbild.

Den internationella cyklistföreningen vill att det internationella cykelförbundet häver ryssars och belarusiers avstängningar från internationellt tävlande.

”Dessa idrottares rätt till arbete har tagits ifrån dem utan anledning och, som en förening, vi känner att vi måste skydda den.”, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Över hela världen har ryssar och belarusier stoppats från att delta i internationella tävlingar sedan Rysslands invasion av Ukraina, ett beslut som stöttats av många idrottsstjärnor.

Nu går flera cyklister, tillsammans med den internationella cyklistföreningen, CPA, ut med att man stöttar de cyklister som stängts av sedan krigets början.

I ett pressmeddelande skriver CPA att de blå armband med texten ”Why” (varför) som synts på cyklister under pågående Giro d'Italia är ett ställningstagande mot det internationella cykelförbundets, UCI, beslut att stänga av åkare och lag från internationell tävlan sedan Ryssland invaderade Ukraina.

Inga nationaliteter nämns dock i pressmeddelandet.

”Varför visar vi inte att sport förenar, inte delar oss”? är en av frågorna man ställer.

”Precis som alla vi andra är de 21 cyklisterna i detta fall absolut emot och inte en del av kriget, men de får utstå direkta konsekvenser av det, om UCI inte ingriper nu kommer de att behöva sluta tävla för alltid.”

Vidare skriver man också att sport måste förbli opartisk.

”Dessa idrottares rätt till arbete har tagits ifrån dem utan anledning och, som en förening, känner vi att vi måste skydda den.”

UCI stängde i våras av ryska och belarusiska lag från allt tävlande och individuella cyklister från mästerskap, men de cyklister som har dubbla medborgarskap erbjöds att byta landslag. Normalt får man inte tävla på VM och OS förrän två år efter bytet.

Publisert: