Drömdebuten: "Nu kan man slappna av"

Av:  Göran Sundberg/TT

Max Friberg, till vänster, jublar tillsammans med Joel Kellman, i mitten, och Rasmus Asplund efter 2–0-målet i segermatchen mot Österrike i VM-premiären.
Max Friberg, till vänster, jublar tillsammans med Joel Kellman, i mitten, och Rasmus Asplund efter 2–0-målet i segermatchen mot Österrike i VM-premiären.

Ett mål och en assist på lite drygt en kvart.

Joel Kellman, 27, rivstartade sin första VM-turnering och blev matchvinnare i 3–1-segern över Österrike.

– Det var inget man hade räknat med. Så klart kul, nu kan man slappna av lite, säger Växjöforwarden.

Tre Kronors VM-premiär i Tammerfors kommer inte att gå till hockeyhistorien direkt.

Men efter fjolårsdebaclet – där Sverige förlorade sina två första matcher mot Danmark och Belarus och missade slutspel – var segern det viktigaste.

– Det var helt okej, som en premiärmatch, det är alltid lite nerver. Första tio i första perioden är bra, sedan går vi ned oss lite. I andra och tredje tycker jag vi kontrollerar matchen ganska bra, även om jag tycker vi kan bättre, säger Kellman.

Växjöforwarden kom tillbaka till svensk ishockey i vintras efter att ha brutit med San Jose där han var inne på sin tredje säsong, men mestadels höll till i farmarlaget.

”Klump i magen”

Han rivstartade premiären med att prickskjuta 1–0 i högra krysset redan efter 2.08.

– Det är alltid skönt att få första målet, det var en fantastiskt bra pass av Calle så det var bara att nypa dit den, säger han.

Kellman erkänner att det var nervöst inför:

– Först och främst var det väldigt kul, men det var lite nervöst i början, en klump i magen.

Sedan spelade han fram Max Friberg som placerade in 2–0 i samma kryss.

Men sedan började det svenska spelet att hacka. Österrike, som fick en friplats i A-VM som ersättare för Belarus, reducerade och var nära en kvittering i början av andra perioden då två raka powerplay gav två österrikiska ramträffar.

– De var farliga där. Skönt att få i gång boxplay också, jag tycker vi gör det fantastiskt bra även om de hade någon ramträff där, säger Kellman.

Tjeckien nästa

Först när Joakim Nordström slog in en retur fram till 3–1 efter drygt halva matchen fick svenskarna ordning på sitt spel.

Ett decimerat svenskt lag spelade med endast nio forwards i väntan på eventuell spetsförstärkning just på forwardssidan.

– Man ska inte klaga på att få spela mycket, det är alltid kul. Det är lätt att komma in i matchen på tre kedjor, så får vi se hur det blir i morgon (på söndag), säger Kellman.

Då skruvas nivån på motståndet upp då medaljkandidaten Tjeckien väntar.

Frågan är om orken finns att spela med nio forwards även mot toppmotstånd.

– Det tror jag. Vi är så pass bra tränade, det ska inte vara några problem. Men det är upp till ”Garpen” (Johan Garpenlöv, förbundskapten) och grabbarna att bestämma det, säger Kellman.

Sverige har mött Tjeckien i Euro Hockey Tour två gånger de senaste veckorna. I Ostrava blev det storförlust, 3–9, och i Stockholm, 1–2.

– Vi har mött dem två gånger de två senaste veckorna och vet att det är ett bra motstånd. Det är bara att få i oss bra näring i kväll och ladda om för matchen, säger Kellman.

Publisert: