Klart: Regeringen godkänner Chelseaaffär

Av:  Ingela Ahlberg/TT

Chelsea-spelare efter säsongens sista ligamatch.
Chelsea-spelare efter säsongens sista ligamatch.

Nu är det helt klart. Den brittiska regeringen godkänner affären som gör Chelsea USA-ägt.

”Efter ett intensivt arbete är vi nöjda med att försäljningen inte kommer att gynna Roman Abramovitj eller någon annan person med sanktioner. Nu börjar processen med att se till att förfarandet av försäljningen används för humanitära insatser i Ukraina, stöd till offren för kriget”, skriver regeringen i ett uttalande enligt BBC.

Den invecklade och tidskrävande affären har kantats av hinder, spekulationer, bud och motbud sedan Roman Abramovitj satte upp klubben till försäljning i början mars.

Den ryske oligarken, förklarad icke önskvärd i England på grund av hans kopplingar till den ryske presidenten Vladimir Putin, förbjöds tjäna pengar på att sälja klubben och han fick heller inte återkräva ett lån i storleksordningen 20 miljarder kronor.

Ett flertal intressenter lade bud på Chelsea, men av olika skäl godkändes inte av myndigheterna.

Till sist återstod Los Angeles Dodgers delägare Todd Boehly och det konsortium av investerare amerikanen satt ihop.

Premier League godkände på tisdagen budet från Boehly & Co på cirka 52 miljarder kronor och senare sade regeringen ja till affären.

”Stegen som tagits säkrar framtiden för den här viktiga kulturella tillgången och skyddar supportrar och den stora fotbollsgemenskapen”, skriver regeringen.

Publisert: