Sundhage övertygad: Sverige tar OS-guld

David Hjorter/TT

Publicerad 2021-08-05

Sverige skriver fotbollshistoria och bryter den 37-åriga guldtorkan genom att vinna OS-finalen i Tokyo.

I alla fall om man ska tro Pia Sundhage.

– Sverige kommer att vinna, säger den tidigare svenska OS-silverförbundskaptenen och EM-guldmedaljören från 1984.

Brasiliens nuvarande förbundskapten är hemma i Sverige på snabbvisit. Sundhages eget OS-äventyr i Japan tog slut för en knapp vecka sedan efter en straffläggningsförlust i kvartsfinalen mot Kanada.

Inför fredagens OS-final i Tokyo är Sundhage övertygad om att Sverige besegrar just Kanada och spelar hem första guldet i ett stort mästerskap på 37 år.

– Sverige kommer att vinna den här finalen och det jag är mest imponerad över, det är att man kommer från ett VM-brons (2019). Det brukar alltid bli en reaktion efter det, men de har verkligen lyckats med att prestera í två mästerskap på raken. Det är något som är riktigt spännande, och bra gjort, säger Pia Sundhage.

TT: Hörde jag dig rätt, du lät väldigt övertygad om att Sverige vinner?

– Ja, det är jag helt övertygad om, eftersom att jag själv har spelat mot Kanada. Vi har pratat om deras brister och förtjänster, och så tittar man på hur Sverige har spelat. Så, Sverige kommer att vinna.

”Fantastiskt och viktigt”

Senast Sverige tog guld i ett stort fotbollsmästerskap var i damernas första EM-slutspel. 1984 då endast fyra nationerna deltog och Sverige besegrade England i finalen som spelades i ett dubbelmöte.

Skytteligavinnaren Sundhage (totalt fyra EM-mål) gjorde då Sveriges mål i 1–0-segern på Ullevi i Göteborg och satte dit den avgörande straffen på Kenilworth Road i Luton efter att England haft 1–0 efter ordinarie tid.

Efter två OS-guld (2008 och 2012) som förbundskapten för USA vet hon vad ett vunnet mästerskap betyder för ett land.

– För det första så är det fantastiskt och det är viktigt, för man lyssnar på en vinnare; ”Vad är det Sverige har gjort?”, ”Svensk fotboll, svensk damfotboll i det här fallet, vad är det som gör att man blir bäst?”, säger Sundhage, förbundskapten för det svenska OS-silverlaget i Brasilien 2016.

”Otroligt jobbigt”

Sundhage, som i januari förlängde sitt kontrakt med Brasilien över OS-turneringen i Frankrike 2024, åker om några dagar tillbaka till Sydamerika för att förbereda landslaget inför nästa års Copa América och inför kvalet till VM i Australien och Nya Zeeland 2023.

Hon har däremot inte smält kvartsfinalförlusten i OS.

– Det där får man bearbeta för det är så mycket. Vi fattar att vi åkte ut på straffar, vi fattar att vi inte förlorade under ordinarie tid. Att vi inte tar oss till semi är otroligt jobbigt, säger hon.

TT: Du är övertygad om att du fortsätter enligt kontraktet?

– Absolut. När man tittar tittar på vad som komma skall med en hel del, hoppas vi, nya spelare känns det väldigt spännande att få vara i fotbollens land.