Djokovic till OS-semifinal: Blir bara bättre

Av:  TT

Novak Djokovic gav inte Kei Nishikori en chans i OS-kvartsfinalen.
Novak Djokovic gav inte Kei Nishikori en chans i OS-kvartsfinalen.

Drömmen om en ”golden slam” lever för tennisens världsetta Novak Djokovic.

Serben tog sig enkelt vidare till semifinal i OS-turneringen genom att slå ut det japanska hemmahoppet Kei Nishikori i två raka set.

– Det var det bästa jag gjort så här långt, säger Djokovic.

Djokovic segersiffror blev 6–2, 6–0.

– Vi har mötts många gånger så jag visste vad som väntade. Jag hade en tydlig plan och nästan allt gick perfekt, säger världsettan efter matchen.

– Matcherna blir inte enklare, men min nivå blir bara bättre och bättre. Det brukar vara så för mig, jag är en sån spelare som blir allt bättre under turneringens gång. Och så var det i dag, jag gjorde min bästa match här mot en väldigt bra motståndare.

Vill göra som Graf

I semifinalen får Djokovic möta den fjärdeseedade tysken Alexander Zverev som i sin kvartsfinal slog fransmannen Jeremy Chardy med klara 6–4, 6–1. Matchen var över efter bara en dryg timme.

En ”golden slam” i tennis innebär att en spelare vinner samtliga fyra grand slam-turneringar samt OS under ett år. Djokovic har i år vunnit Australian Open, Franska mästerskapen och Wimbledon. Efter OS återstår US Open.

Steffi Graf är hittills den enda som har klarat av att vinna samtliga grand slam-turneringar och OS under en och samma säsong. Den numera 52-åriga tyskan gjorde det 1988.

Medvedev utslagen

Den andraseedade ryssen Daniil Medvedev klagade för någon dag sedan på att tennismatcherna spelades för tidigt på dagen, då det var som varmast, och fick arrangören att till torsdagen ändra i spelschemat. Men det hjälpte inte Medvedev som förlorade sin kvartsfinal mot den sjätteseedade spanjoren Pablo Carreno Busta. Carreno Busta vann med 6–2, 7–6 och får i semifinalen möta ryssen Karen Chatjanov.

Schweiziskan Belinda Bencic är klar för final i damsingel. Hon slog ut kazakiskan Jelena Rybakina med 7–6, 4–6, 6–3. I finalen väntar tjeckiskan Marketa Vondrousova som besegrade urkrainskan Jelina Svitolina med 6–3, 6–1.

Publisert: