PH efter segern: "Underbart!"

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Maria Pietilä Holmner har utvecklats till en sann slalomspecialist. På söndagen kom säsongens - och karriärens - andra världscupseger när hon vann Münchens parallellslalom före slovenskan Tina Maze.

Efter två bragdvändningar.

– Underbart kul!, säger hon.

Det såg ut att vara kört redan i semifinalen mot österrikiskan Elisabeth Görgl. Pietilä Holmner var på god väg att skaffa sig en ledning i det första åket när hon föll, något som automatiskt resulterar i en halvsekunds ledning för den åkare som står på benen.

Svenskan satsade hänsynslöst i det andra åket, tog sig förbi och vann med tio hundradelars marginal.

– Parallellslalom är mycket mer som en duell kvinna mot kvinna än en vanlig tävling. Och man ser eller hör den andra åkaren hela tiden, säger Pietilä Holmner till TT.

I finalen väntade Tina Maze, Slovenien. Och än en gång fick svenskan visa att hon kan vända ett underläge.

Inför det andra åket hade Maze ledningen med tolv hundradelar. Men slovenskan var chanslös när Pietilä Holmner släppte loss skidorna. I mål var Umeå-åkaren 47 hundradelar före konkurrenten.

– Både att leda och att ligga efter kan vara oerhört stressande, men i det läget jag var i gällde det bara att satsa allt. Och det höll, säger Pietilä Holmner som på vägen till final även slog ut världscupledaren Lindsey Vonn, USA.

Segern var 24-åringens andra på en dryg månad. I slutet av november vann hon Aspens världscupslalom och tre dagar före julafton var hon fyra i Courchevel. Nu är hon på allvar med och fajtas i toppen i slalomcupen.

– Jag börjar känna mig mer etablerad och på tisdag är det slalom igen i Zagreb.

I herrarnas final besegrade kroaten Ivica Kostelic fransmannen Julien Lizeroux.

TT

Publicerad: