EM slut för Sverige: "Känns piss"

TT-SPORT

Handboll. Sverige har nu definitivt spelat klart i handbolls-EM.

Det blev förlust med 22-28 mot Tyskland, och facit blir en seger på sex matcher i mästerskapet på hemmaplan.

– Vi har inte spelat tillräckligt bra, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen.

Kampen om semifinalplatserna hade Sverige redan förlorat. Matchen på Tyskland bjöd på en chans till upprättelse, och en chans att få spela om halvhöga placeringar. Men i stället får Blågult lämna hemmamästerskapet med en sur eftersmak.

Kämpaglöden som var så stark i det svenska laget i matchen mot Frankrike lös nu med sin frånvaro. Spelet var tveksamt, avvaktande och slarvigt.

Under den första halvlekens sista tio minuter gjorde Sverige inte ett enda mål medan Tyskland gjorde fem - från svensk ledning 9-7 till underläge 9-12.

Turbulent år

Måltorkan fortsatte in i den andra halvleken. Förvisso satte Nathalie Hagman ett straffmål till 10-16, men totalt gick det 20 minuter utan att Sverige gjorde ett enda spelmål.

– De gör ju typ 9-0 på oss. Det var för mycket enkla misstag i dag, det är inte okej, säger Isabelle Gulldén.

– Jag är besviken på hur vi gör det i den här matchen, hur vi avslutar det.

Det svenska landslaget har haft ett turbulent år som började med att dåvarande förbundskaptenen Thomas Sivertsson fick sparken. Då klev Helle Thomsen tillfälligt in och ledde laget framgångsrikt genom ett OS-kval, men en lösning där hon kunde fortsätta hittades aldrig.

I stället blev Sävehofstränaren Henrik Signell ny förbundskapten i somras, och efter ett OS där Sverige blev sjua gick laget in i mästerskapet på hemmaplan med drömmar om semifinal och eventuellt en medalj.

I stället blev det bara en seger och ett kryss på sex matcher och en åttonde plats.

VM-kval nästa

– Jag är skitbesviken. Just nu känns det som om det här skulle vara det året som skulle vara fantastiskt och det blev det inte. Och det känns piss, säger Sabina Jacobsen.

– Vi har inte spelat tillräckligt bra. Vii har kämpat många delar, men vi har inte spelat tillräckligt bra handboll. Alldels för många perioder har varit dåliga och då vinner vi inte mot topplagen. Jag tycker verkligen vi har spelare för att spela mycket bättre men vi får inte ut det.

Nästa stora uppdrag för landslaget blir att försöka kvala in till VM i Tyskland nästa år. Motståndet i kvalet, som spelas i playofformat med matcher hemma-borta, lottas på lördag.

– Det här mästerskapet har det inte klaffat helt i någon match. Vi är fortfarande där och svajar. Man söker hela tiden den där stabiliteten att kunna ligga där uppe och prestera hela tiden, säger Gulldén.

– Alla vill någonstans bli bättre. Hade man inte känt det så hade det varit jobbigare att gå härifrån, om man kände att det inte finns en framtid i det. Det känns verkligen som om det är många som verkligen vill och har det som krävs för att nå toppen

TT