Simförbundet: Vi litar inte på dem

Publicerad:

TT-SPORT

Simning. Dolda logotyper, redigerade bilder och en hemlig förseelse på OS fick simförbundet att stoppa Jennie Johansson och Michelle Coleman från landslaget.

– Vi har gjort det här för att vi inte litar på dem, säger sportchefen Henrik Forsberg.

Coleman säger samtidigt att simmarna tänker berätta sin sida av historien vid ett senare tillfälle.

För en månad sedan tog förbundet beslutet att stoppa simmarna Michelle Coleman och Jennie Johansson från landslagsuppdrag - men berättade det inte.

Förbundet försökte länge hålla allt internt, men efter att det kommit ut först att simmarna stoppats och därefter att en av anledningarna är en händelse under OS, valde man till slut att lägga delar av korten på bordet och kalla till pressträff. Det handlar om att simmarna ska ha dolt logotyper på kläderna, redigerat bort loggorna på bilder de lagt upp på sociala medier och inte använt landslagskläderna trots uppmaningar.

– Vi tvingar ingen att lägga upp bilder där våra sponsorer syns. Men om de lägger upp bilder så kan de inte ta bort loggor från våra sponsorer från bilderna, framför allt inte på andra landslagsaktiva, säger Forsberg.

Har varnats tidigare

Enligt honom är det två större sponsorrelaterade incidenter, och en del "småtjafs" under två års tid.

– Om aktiva väljer att dölja sponsorloggor under pågående tävlingar, så är det ett ganska stort brott mot våra spelregler, säger Forsberg, och bekräftar att Johansson och Coleman är två av de tre simmare, som simförbundet tidigare inte namngett, som för två år sedan fick skriftliga varningar sedan de täckt över en företagslogga på landslagskläderna under EM i Berlin.

– Den tredje simmaren har uppfört sig exemplariskt efter det. Det hade Michelle och Jennie också kunnat göra, säger han.

TT: Har sponsorerna legat på er om att ta det här beslutet?

– Nej, absolut inte.

Straffades på OS

Ytterligare ett av skälen bakom beslutet, som TT kunde berätta om i går, är något som hände under OS i Rio. Johansson och Coleman stängdes då av disciplinära skäl av från OS-avslutningen av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Det var den tredje stora grejen som hände. Då kände vi att vi inte litar på dem längre, säger Henrik Forsberg.

OS-händelsen gällde inte övertäckta loggor.

– Nej, vad som hände får ni fråga SOK om men vi tycker inte att de agerade korrekt mot SOK, säger Henrik Forsberg.

TT: Upprepade händelser under två års tid, borde man inte ha löst detta tidigare?

– Det kan man tycka, men nu har vi inte lyckats med det och vi får vara väldigt självkritiska till det.

Ska ge sin version

Under lördagskvällen kommenterade Coleman det som hänt:

– Simförbundet ville ha sin egen presskonferens och det respekterade vi. Vi kommer att komma ut och berätta vår sida av historien, men just nu vill vi inte lägga för mycket energi på det utan fokusera på SM. Det har varit långa dagar. Det hade varit jätteskönt om vi bara kunde släppa allt och gå vidare, men vi känner att det tar för mycket energi från det här, säger Coleman.

TT: Hur känns det nu?

– Det har varit turbulent. Men vi har ju vetat om det här länge, det har varit en lång process för att bearbeta det.

Både Johansson och Coleman får trots avstängningen fortsätta att träna med landslagsgruppen, men tas inte ut till mästerskap tills vidare.

TT

Publicerad: