Lindström skrällde i Östersund

TT-SPORT

Skidskytte. Individuell träning och ett gäng talanger som vill ta över på tronen var precis vad Fredrik Lindström behövde.

– Den här säsongen känns som något nytt och bra, säger skidskytten efter andraplatsen i världscupsprinten i Östersund 10 kilometer.

Det har pratats mest om de nya namnen i skidskyttet, framför allt då på damsidan. Men lördagen tillhörde rutinerade Fredrik Lindström, som sköt fullt och åkte starkt. Framburen av hemmapubliken vann han sekundstriden om andraplatsen. Bara Martin Fourcade lyckades slå den 27-årige svensken.

– Det var länge sedan jag kände att jag kunde göra dessa resultat. Jag har fått bra besked tidigare i veckan, jag kunde vara topp tio trots tre bom i distansloppet. Men pallen kändes ändå långt bort, säger han.

Ledarna ropade under sista kilometern att det var tiondelar som skiljde mellan honom och tysken Arnd Peiffer.

– Jag har ju åkt här så mycket så jag vet precis var det går som snabbast. Så jag letade upp rätt spår och fick hjälp av publiken.

Tre år har gått sedan förra pallplatsen för Lindström. Även då i Östersund, och även då var det Fourcade som slog honom.

"En nytändning"

Att Lindström valt ett eget träningsupplägg med tränaren Niclas Grön hemma i Örnsköldsvik verkar ha gett önskat resultat.

– Det har blivit en nytändning, samtidigt som jag är med landslaget också och får energin och inspirationen där.

Andraplatsen gör också att söndagens jaktstart blir högintressant för svensk del. Landslagets tränare Wolgang Pichler har sagt att någon svensk inom en snar framtid ska slå Fourcade. Att det blir redan här i Östersund ser dock svårt ut.

– Ja, då får han nog köra en del varv i straffrundan, säger Lindström.

Lindström får sällskap av flera svenskar. Debutanten Sebastian Samuelsson, vinnare av ungdoms-OS, visade inga nerver utan sköt fullt och gick in på en fin 19:e plats. Även Jesper Nelin öppnade starkt men ramlade ner till 43:e plats efter sämre stående skytte.

Satte personbästa

Damernas stjärnskott Hanna Öberg hade varken flyt i åkning eller i skytte och missar söndagens jaktstart efter 82:a plats, drygt tre minuter efter segrande Marie Dorin Habert, Frankrike.

I stället var det den andra Piteååkaren, Anna Magnusson, som klev fram med personbästat 14:e plats. En slarvig mantelrörelse gjorde att en kula flög ur geväret och på sista skottet i stående skyttet klickade vapnet. Hon laddade om, bommade och tappade ett tiotal placeringar på misstaget.

Men framgångarna för laget gör att självförtroendet inför jaktstarten är på topp.

– Jag är väldigt nöjd med prestationen. Det har sporrat att det har gått bra för Hanna också. I dag var det min tur. Det är tätt inför jaktstarten, så det ska bli kul, säger Magnusson.

TT