Nattfjärilar invaderade EM-arenan

TT-SPORT

Fotboll. Nej, det var inte malar som irriterade Ronaldo och de andra spelarna under EM-finalen i Paris.

– Ronaldo blev inte maläten, det var ett nattfly, säger ekologen Gustaf Aulén.

I söndagskväll spelades EM-finalen i fotboll mellan värdlandet Frankrike och Portugal. En match som Portugal vann med 1-0 efter förlängning.

Förutom de tiotusentals människor som kommit till Stade de France i Paris visade även stora mängder flygfän stort intresse för matchen.

Många tv-tittare förvånades säkert av den ovanliga synen, att se spelare och ledare vifta bort de vingklädda besökarna som svärmade kring dem.

Inte malar

Snabbt spreds uppgifter i medier om att det var malar - välkända i klädgarderober - som störde de franska och portugisiska fotbollsstjärnorna.

Men det var knappast några malar som följt med matchtröjorna in på planen.

– Ronaldo blev inte maläten, det var ett nattfly som landade på honom när han så tragiskt blev skadad, säger ekologen Gustaf Aulén till TT.

Utifrån bilder han sett från matchen bedömer han att de flesta nattflyn som befann sig på arenan var av arten gammafly (autographa gamma).

En sorts nattfjäril

Arten har fått sitt namn eftersom den har en täckning som påminner om den grekiska bokstaven gamma, fast uppochnedvänd.

Enligt Gustaf Aulén kan fjärilar lite grovt delas in i dagfjärilar och nattfjärilar. De mest kända grupperna av nattfjärilar är svärmare, spinnare och just nattfly. I Sverige finns ungefär 430 arter nattflyn.

Fjärilarna hade troligen lockats dit natten före matchen på grund av påslagen belysning. Sedan stannade de kvar dagen efter för att vila.

– Det måste vara i kombination med att det har kläckts kopiösa mängder, för det är extremt mycket på ett ställe. Men jag har inte hört att det har varit problem på en fotbollsmatch någon gång. Så det var lite osis, säger Gustaf Aulén.

TT