Erlman gjorde en dubbelbragd

Publicerad 2014-07-05

För fyra år sedan ställde Tina ett ultimatum till sin man Lars Erlman, som var alkoholist:

"Sluta dricka annars tar jag barnen och går! "

Lars Erlman blev nykter och på lördagen lyckades han göra en hel svensk klassiker inom 24 timmar.

På målbryggan, i samband med Vansbrosimningen, stod hustrun Tina med de tre barnen och tog emot sin man. Alla grät.

– Det här betyder så mycket för oss på flera sätt. Vi har tillsammans klarat av en jobbig tid. Nu känns det så bra, säger en trött men lycklig Lars Erlman.

– Ja, nu är det många känslor, säger Tina som minns de dramatiska dagarna för fyra år sedan.

"Valde rätt"

Då hade Lars så stora problem med alkoholen att Tina hotade lämna honom.

– Antingen slutade han dricka och jag skulle hjälpa honom, eller så skulle jag och barnen lämna honom. Han valde rätt, berättar Tina.

Lars valde att bli nykter och klarade det. Samtidigt väcktes idén att göra en annan utmaning utöver det vanliga. En svensk klassiker inom 24 timmar. På fredagen gick startskottet i Motala.

Så gick det till

Lars cyklade Vätternrundan på åtta timmar och 20 minuter. Därefter flög han helikopter till Lidingö och sprang Lidingöloppet på tre timmar. Under natten till lördagen flög Lars vidare till Sälen och åkte rullskidor till Mora på fem timmar och 30 minuter. Där väntade helikoptern för transport till Vansbrosimningen. Där simmade han den fulla distansen på en dryg timme och gick i mål mitt i folkfesten i Vansbro. Då hade Lars hållit på i drygt 23 timmar och 30 minuter.

– Det gick bra, men det var kris under Lidingöloppet. Då blev jag rejält trött och låg efter i tidsschemat. Sedan blev jag livrädd under Vasaloppet eftersom man lagt ut oljegrus på vägen i utförsbackarna mot Oxberg, berättar Lars.

Men han klarade utmaningen - på flera sätt.