Världscupcirkeln sluts för Södergren

Publicerad:
Uppdaterad:

Skidor. Anders Södergren debuterade i världscupen i Oslo 2002.

Tretton år senare avslutar han sin landslagskarriär med favoritdisciplinen i favoritspåren - femmilen i Holmenkollen.

Nästa säsong är det långlopp som gäller för Anders Södergren, Att långa lopp är hans styrka har han visat i Oslo. Två gånger har han vunnit den prestigefyllda femmilen i Holmenkollen.

– Jag har inte tänkt så mycket på att det är sista världscuploppet. Det är alltid lika kul att komma hit och tävla, alltid mycket publik, fina banor, det mesta är bra, säger den 37-årige veteranen till TT.

– Femmilen i Kollen är definitivt min favorittävling på världscupen. Även om den har sjunkit lite i status sedan det blev masstart tycker jag.

Det var på den gamla goda skidtiden, då det var individuell start som gällde, som Södergren tog sina två segrar i Holmenkollen. Det var 2006 och 2008 - sista året innan masstartseran tog över.

– Det är segrarna jag minns bäst så klart, säger Södergren och har den magnifika segermarginalen från 2008 i färskt minne:

– Jag vann med 2.32. Då hade jag en bra dag. Jag kunde verkligen åka och njuta de sista 1,5-två milen.

Stopp i snön

Södergren fick hoppa in som reserv och avsluta mästerskapskarriären med femmilen i Falun. Han hann sätta ordentlig färg på loppet, innan det täta snöfallet och snödrivorna stoppade alla försök till hårdkörning i täten.

– Jag gjorde ett bra lopp, mitt bästa i år. Om inte det blivit snöfall kanske jag hade kunnat hitta på någonting, spräckt fältet lite.

Samma visa blev det i Vasaloppet förra helgen. En optimistisk Södergren ledde tidigt med över minuten. Men att åka med fästvalla var ett misstag som alla stakande konkurrenter utnyttjade när milen rullade på.

– Det var ett långt slit. Chansade och körde med fäste det gick inte. Jag trodde jag hade bra skidor i en timmes åkning. Det samlades mer och mer skit i klistret och till slut gick det för tungt. Jag var drygt 20 minuter efter i mål. Sjukt att jag kom på 20:e plats ändå.

Fin form

Full satsning blir det också när han säger tack och adjö till landslaget, världscupen och Holmenkollen på söndag.

– Formen är det inget fel på nu, jag brukar ha bra vårform. Jag kommer gå in för att köra ganska tufft och hårt. Det är rejäla banor.

– Det vore väldigt fint med en tredje seger. Men då gäller det att hitta på någonting före sista kilometerna. Jag är för dålig på spurter.

TT

Publicerad: