TT-Sport

Hargin tränad för medalj

TT-SPORT

Alpint. På 90:e försöket lyckades det äntligen. Nu kommer Mattias Hargin till VM som vinnare.

Och med höga ambitioner.

– Det känns realistiskt att prata om medalj, säger han.

Mattias Hargin har vetat i många år att han har kapaciteten. Men det känns ändå skönt på att ha papper på det. Segern i Kitzbühel, i näst sista världscuptävlingen inför VM, kan bli en avgörande del bakom en VM-medalj i slalomen på söndag.

– Jag tror att det är skitviktigt att se att man verkligen kan vinna, att man är en vinnare, är med där uppe och klarar det, säger han.

– Jag har legat så nära i många år men inte klarat det. Man börjar inte tvivla på sig själv, men det är ju ändå dit man vill och nu har jag klarat det. Då ska man förhoppningsvis kunna göra det fler gånger.

I toppform

Uppladdningen inför mästerskapet i Beaver Creek började inte helt optimalt. Träningslägret i Steamboat Springs, knappt två timmars bilfärd norrut, fick kortas ner på grund av för mycket snö.

När TT träffar Mattias Hargin står ett fyspass på schemat. Tillsammans med landslagskollegorna tar Huddingeåkaren sig till Vails skidklubbs nybyggda träningsanläggning. Januari är en intensiv och tävlingstät månad för slalomåkarna, att få lite extra tid för att hålla musklerna i form gör att den missade åkträningen inte blir lika viktig.

Mattias Hargin har genom karriären haft en väldigt hög lägstanivå och har varit bland de tio bästa i mer än var tredje av sina världscuptävlingar. Men fullträffen, i världscuptävling nummer 90, var ändå en viktig signal, knappt tre veckor före VM-slalomen i Beaver Creek.

– Verkligen. Det är ett skitbra läge. Jag kom in till OS med väldigt bra form, nu kommer jag in till VM med ännu bättre form, säger Hargin.

– Det är kul att komma till ett mästerskap och verkligen känna att jag kan konkurrera om medaljerna.

TT: Har segern höjt dina egna förväntningar inför VM?

– (skratt) De var nog redan så höga de kan bli. På alla mästerskap är det medaljer man kör om. Men när man säger att man ska ta en medalj nu, känns det kanske ännu mer realistiskt för en själv också.

Lovar medalj

Mästerskapet i Beaver Creek är Mattias Hargins femte VM. Två OS har det också blivit hittills. Rutin är det med andra ord ingen brist på för 29-åringen, som har varit femma som bäst på VM, 2009.

– Det brukar bli rätt bra mästerskap, sedan har det inte blivit medalj och det är ju det man vill ha. Men självklart, jag börjar ju få rutin på det här.

TT: Och nu blir det medalj?

– Nu blir det medalj. Självklart!

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport