Europa-OS brottningens nästa uppgift

Publicerad:
Uppdaterad:

Tasjkent. Ett OS för Europa.

Men ändå inget OS.

Brottningens nästa stora uppgift är nästa års kontinentala spel som under Internationella olympiska kommitténs paraply arrangeras för första gången.

– För oss är det ekonomiskt väldigt fördelaktigt eftersom vi slipper att betala både resor och uppehälle.

– Det kan handla om uppemot en kvarts miljon kronor i minskade kostnader, säger Jan Kårström, vice ordförande i brottningsförbundet.

De första europeiska spelen avgörs i Baku i Azerbajdzjan i juni nästa år och dit kommer över 40 nationer för att tävla i ett 20-tal idrotter.

Olika förbund ser på dessa nya kontinentala spel med olika glasögon men de prioriteras av brottningen varför tävlingen kommer att gälla som EM.

– Man kan alltså få både en kontinentalmedalj och en EM-medalj, säger Jan Kårström.

Hotet

Efter hotet om uteslutning från OS och en handlingskraftig räddningsaktion signerad den serbiske ordföranden Nenad Lalovic, som nu valts för sex år, fortsätter förändringens vindar att blåsa inom sporten.

Det internationella förbundet, som i alla tider hetat Fila i en fransk förkortning, heter exempelvis inte så längre, vilket var en överraskning för de flesta.

När brottarna och ledarna från alla världens hörn kom till VM i Tasjkent hette förbundet plötsligt UWW, United World Wrestling.

Här fanns tröjor med UWW-tryck, loggor och prylar och många hade inte en susning om vad som skett.

De kom till dukat bord.

– Vi visste ingenting, säger Christer Persson, svensk förbundsbas.

– Det ingår väl i strategiarbetet.

Kvalet

Just att utarbeta strategier har alla nationella förbund uppmanats till för att popularisera brottningen.

Inom svenska förbundet funderas det exempelvis på en eventuell ansökan om ett EM om några år och ett ungdoms-VM nästa år.

Nästa år börjar också OS-kvalen inför Rio de Janeiro 2016. Spelen i Baku är ingen kvaltävling dit utan den första blir troligen VM i september. Därpå följer förmodligen ytterligare tre.

Till årets VM hade Sverige tolv brottare och facit blev ett silver (Sofia Mattsson), ett brons (Jim Pettersson) och några snubblande nära en högre placering.

Kristofer Johansson, Henna Johansson, Johanna Mattsson och Jenny Fransson gick alla bronsmatcher men föll och blev femmor.

Den enda som tycks abonnera på en pallplats i varenda tävling är Sofia Mattsson, som i Tasjkent valdes till världens bästa dambrottare 2013.

TT:s utsände

Publicerad: