SvFF beklagar uttrycket "pojkutseende"

Publicerad 2017-10-12

Fotboll. Flera ungdomsfotbollsledare rasar mot att Svenska fotbollförbundet eftersöker spelare med "pojkutseende och pojkkropp".

– Ett språkbruk som inte hör hemma i det moderna samhället. Är det boskap man tittar på? säger en ledare till Dagens Nyheter.

Även idrottsministern ifrågasätter ordvalen, och nu ber SvFF om ursäkt.

Future team är ett pojklandslagsläger under Svenska fotbollförbundets regi som ska fungera som ett komplement till det "vanliga" utvecklingslägret för unga fotbollstalanger. Syftet är att hitta spelare som är senare i sin fysiska utveckling sett till ålder. Sättet man från förbundet har försökt att hitta spelare till det nya lägret har dock väckt ilska.

"För jävligt"

I det mejl som skickades ut från en riksinstruktör till de 24 fotbollsdistrikten i landet så söker man efter spelare som ska vara i "pre-puberteten eller i puberteten", och som ska ha ett "pojkutseende och pojkkropp".

– Jag läste den där texten och satt bara och gapade. Det är rena 30-talsbegreppen. Jag tänker på Rasbiologiska institutet och tycker det är för jävligt. Jag förstår inte vad man är ute efter. Är man bara aktuell om man är smal och lång, eller smal och kort? Svensk fotboll misslyckas ju fullständigt här. Utifrån både vetenskap och värdegrund, säger en fotbollsledare, som vill vara anonym, till DN.

"Måste hänga med"

Sveriges idrottsminister Annika Strandhäll ställer sig minst sagt frågande till formuleringarna, som hon kallar "extremt olyckliga".

– Fotbollen är och ska vara en av våra bredaste sporter och jag hoppas verkligen att fotbollen ser över det här, säger Annika Strandhäll till DN.

– Idrotten måste hänga med i samhällsutvecklingen och vi måste komma bort från för tidiga elitsatsningar så att vi inte stänger dörrar eller får unga tjejer och killar att hoppa av idrottandet.

Svenska fotbollförbundets riksintruktör Hans Wildow, tillförordnad förbundskapten för Future team och författare till mejlet, står fast vid sina formuleringar.

– Man har en senare fysisk utveckling. Det är jättekonkret. Framför allt har man en senare muskelutveckling, säger Hans Wildow på DN:s fråga vad som kännetecknar just en "pojkkropp".

Ber om ursäkt

Men strax efter att Dagens Nyheter publicerade nyheten bad Svenska fotbollförbundet ändå om ursäkt för ordvalen.

"Future Team är en utvidgad landslagsverksamhet för unga spelare med senare fysisk mognad än genomsnittet. Syftet är att fånga upp talanger som har mycket god spelförståelse, bra teknik och mentala kvaliteter men som ännu inte kan konkurrera fysiskt", skriver förbundet i ett pressmeddelande och fortsätter:

"För att bedriva verksamheten krävs en kontinuerlig inventering av spelare i de aktuella åldrarna, som kan vara aktuella för spel i något Future team. I ett internt brev från SvFF används ett par olyckliga formuleringar - "pojkutseende" och "pojkkropp" - för att beskriva denna process, vilket DN i dag rapporterar om. Vi beklagar dessa ordval, och förstår att de har väckt reaktioner. De spelare som kan vara aktuella för Future team har en sen fysisk, muskulär utveckling för sin ålder. Det är så vi borde ha uttryckt oss."

TT