JVM-resan börjar - utan Nylander-besked

TT-SPORT

Ishockey. Juniorkronorna åker mot JVM - utan att veta om Alexander Nylander kommer att förstärka laget.

Det kan bli så att 19-åringen ansluter först när turneringen har startat.

På fredagen lyfter de blågula hockeyjuniorerna från svensk mark för att påbörja de sista förberedelserna inför JVM i Buffalo, som Sverige inleder den 26 december.

Träningsmatcher på gång

Två träningsmatcher - mot Danmark på måndag och USA två dagar före julafton - väntar först och främst, men sannolikt utan stjärnan Alexander Nylander i laget. Förbundskapten Tomas Montén inväntar fortfarande besked om huruvida NHL-klubben Buffalo släpper svensken, som för närvarande spelar i farmarlaget Rochester efter att ha varit skadad tidigare under hösten.

– Det är oförändrat sedan vi tog ut truppen. Vi har ställt frågan till Buffalo och de ska fundera och ta det beslut som de tycker är bäst för "Alex". Nu åker vi över och startar vår camp och inväntar besked från Buffalo. Men i fjol kom han den 22 december, både han och Oliver Kylington kom först då, säger Montén.

TT: Är det ett alternativ att vänta även efter att turneringen har börjat på annandagen?

– Ja, just nu är det tänkbart. Men sedan kan det vara att vi har tre skador om tre dagar och då är det inte det. Om det skulle vara så att det drar ihop sig till JVM så får vi fundera lite hur vi står och ta ett beslut där och då.

Inte hårt mot hårt

Om Buffalo inte plockar upp Nylander till NHL - men ändå inte släpper honom till JVM - kommer Sverige inte bråka med klubben.

– Vi kommer inte att sätta hårt mot hårt. Vi vill att både organisationen och spelaren vill att han ska spela. Annars känns det inte som att det är på rätt villkor, och vi har inte hela bilden av hans situation, säger Montén.

TT