Kovaltjuk: OS är viktigt för oss alla

TT-SPORT

Ishockey. Superstjärnan Ilja Kovaltjuk höll ett brandtal om vikten av att delta i OS inför Channel One Cup.

Det gjorde honom till något av en folkhjälte under genrepet på hemmaplan där Ryssland tog hem turneringssegern med tre raka segrar.

Efter 3-1 över Sverige och 2-0 över Kanada fullbordade Ryssland sitt perfekta OS-genrep med att besegra Finland i avslutningsmatchen med 3-0.

Tjeckien slutade tvåa, Finland trea och Sverige fyra.

Kapten Kovaltjuk fick lyfta den ryska segerpokalen.

– Segern i sig har ingen betydelse när vi kommer till OS, men det är viktigt att få spela bra mot bra motstånd, sade han till TT.

Om reaktionen efter sina OS-ord som berörde ryssarna så mycket sade han:

– OS är viktigt för oss alla. Det är ett mål man har från det man är liten, att få representera sitt land i det största mästerskapet som finns inom hockeyn. Jag talade från hjärtat och det berör folk.

I OS kommer Ryssland att få ställa upp under neutral flagg då nationen är avstängd efter dopningscirkusen som nystats upp efter Sotji. Många i Ryssland har ifrågasatt om man alls borde skicka sina idrottare till Pyeongchang. Det var det som fick Kovaltjuk att tidigare i veckan säga:

– Vi är fortfarande idrottare från Ryssland. De har tagit bort flaggan och nationalsången, men de kan inte ta bort vår stolthet, patriotism och kärlek för vårt land. Det finns där i våra hjärtan och det kan ingen ta ifrån oss, så i stället ska vi åka dit och kämpa dubbelt så hårt.

Sergej Andronov och Maxim Sjalunov gav ryssarna den perfekta starten mot Finland med mål i första perioden och Valerij Nitjusjkin fastställde 3-0 i tom kasse i slutet.

Allt talar för att ryska idrottare åker till Pyeongchang då landets president Vladimir Putin och Rysslands OS-kommitté tidigare gett klartecken.

Moskva, TT:s utsände