Fortsatt allvarligt för Holmlund

TT-SPORT

Skicross. Skicross-stjärnan Anna Holmlunds läge är oförändrat men allvarligt.

Läkarna har kunnat dra ned nivåerna på de sövande läkemedlen utan negativ effekt.

– Men att därifrån dra några större slutsatser om hur allvarliga hennes skador kan vara precist, det är väldigt svårt, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg till Radiosporten

Anna Holmlunds allvarliga läge är oförändrat och hon ligger alltjämt nedsövd.

Det var i måndags som skicrossåkaren kraschade och slog i huvudet under en träning i italienska Innichen. Efter att snabbt ha opererats mot hjärnblödningar i närliggande Bolzano visade en ny undersökning att skadorna är allvarligare än befarat. Landslagets läkare Jakob Swanberg berättade i tisdags att en tredje datortomografi visat flera "dessvärre utbredda" skador, som tidigare inte hade gått att se.

Onsdagen medförde nya undersökningar. Bland annat lättades det så kallade narkosdjupet, mängden sövande läkemedel, för att se hur Holmlund reagerar.

"Inte reagerat ogynnsamt"

– Hon mår, så gott som vi har kunnat bedöma, oförändrat i dag. Vi har inte kunnat dra några större slutsatser av dagens undersökningar. Vi har kunnat lätta på narkosdjupet, minska på de läkemedel som håller henne nedsövd för att se hur hon reagerat på det, säger Swanberg till Radiosporten.

Han fortsätter:

– Än så länge har vi inte kunnat se att hon på något vis har reagerat ogynnsamt på att narkosdjupet har lättats. Men att därifrån dra några större slutsatser om hur allvarliga hennes skador kan vara precist, det är väldigt svårt.

Prognosen är alltjämt osäker.

– Tyvärr. Man kan fundera utifrån tidigare fall som har sett liknande ut, men man vet också att det är individuellt hur man återhämtar sig efter den här typen av skador. I det här läget kan man inte säga något om det.

Landslagsläkaren har tidigare sagt att han inte kommer att gå in på specifika detaljer om Anna Holmlunds skador med hänsyn till hennes anhöriga.

Film visar olyckan

Internationella skidförbundet, Fis, har meddelat att kraschen fångades på film. Film som har studerats och visar att det som hände var en ren olycka.

– Vi har tittat på bilderna och det är en väldigt oturlig olycka där hon tappar balansen och kraschar hårt. Vi ser inget konstigt med banan, det är en ganska enkel del av banan med en något lägre fart än andra delar. Vi har tittat på videon och det ser ut som att hon kanske har hamnat i en "rulle" vilket gjorde att hon kom i obalans och kraschade, säger Joe Fitzgerald, koordinator för skicross vid Fis, till SVT.

TT