Nylander: "Bra för självförtroendet"

TT-SPORT

Ishockey. Sverige utklassade Ryssland med 4-0 i genrepet inför junior-VM i Kanada.

Nu ska truppen bantas med tre spelare innan premiären mot Danmark på annandag jul.

– Vi har några tuffa beslut att ta. Alla spelare som varit på förlägret har varit fantastiskt bra och det kommer att bli riktigt tufft att ta bort tre man, säger förbundskaptenen Tomas Montén till SVT Sport.

Brynäsmålvakten Felix Sandström, som inte spelade träningsmatchen mot Slovakien (4-3) tidigare i veckan, höll nollan efter ett par förstklassiga räddningar i träningsmatchen i kanadensiska Kingston.

Många skott

Juniorkronorna tog ledningen med 2-0 i den första perioden efter mål av Timråspelarna Jens Lökke och Jonathan Dahlén. Den sistnämnde gjorde mål även mot Slovakien senast.

Lagkapten Joel Eriksson Ek, Färjestad, satte 3-0 i andra perioden och Filip Ahl, från nordamerikanska juniorligan WHL, gjorde 4-0 i tredje bakom en rysk målvakt som inte imponerade.

– Vi skruvade till detaljerna efter matchen mot Slovakien. Vi sköt mycket och Felix Sandström var otroligt bra där bak när vi hade en svacka i andra perioden, då räddade han oss, säger Eriksson Ek till Expressen.

Två av Sveriges stora stjärnor, forwarden Alexander Nylander och backen Oliver Kylington, gjorde sina första matcher med årets svenska JVM-lag. Nylander assisterade till ett mål medan Kylington imponerade spelmässigt. Båda tillhör lag i NHL:s farmarliga AHL.

"Skönt att få kemi direkt"

Alexander Nylander spelade tillsammans med Filip Ahl och Joel Eriksson Ek.

– Jag tycker att vi hittade varandra bra på isen. Både Ahl och Joel är riktigt bra spelare så det var skönt att få kemi direkt innan turneringen börjar. Det här var riktigt bra för vårt självförtroende, säger Nylander till Expressen.

Trots den klara svenska seger avslutades träningsmatchen med förlängningsspel och straffar, som förberedelse för det stundande juniorvärldsmästerskapet (för spelare under 20 år).

TT