Borta bäst i SM-semin

Växjö. SM-semifinalen mellan Färjestad och Växjö innehåller bara bortasegrar.

På måndag kan Färjestad bryta den trenden.

– Vi måste bevisa nu att vi kan spela vårt spel hemma också, sade Ole-Kristian Tollefsen.

Först tog Färjestad en seger på bortais (2-1). Sedan åkte smålänningarna upp till Karlstad - och vann med 6-1.

Under lördagens tredje SM-semi mellan lagen blev det bortaseger igen.

Efter två mål i tom kasse skrevs Färjestads vinstsiffror till 4-1. Laget har därmed 2-1 i matcher.

– Vi växte in i det. Första perioden var Växjös, men sen hittade vi en väg ur anstormningen. I andra var det vi som bestämde, kommenterade lagets tränare Leif Carlsson.

Angående att bortalaget bara vunnit i matchserien svarade han:

– Av erfarenhet är det alltid så på hemmaplan att du vill göra det lilla extra. Men när det inte flyter på får man betala bakåt i stället.

Färjestads kapten, Ole-Kristian Tollefsen, var inne på samma linje:

– Man vill göra det lite extra hemma. Men det är ju där man ska ta vinsterna. Och sen stjäla en eller två matcher på bortaplan.

Det har Färjestad nu gjort. Laget revanscherade sig samtidigt efter storförlusten i Karlstad i torsdags.

– I förra matchen var vi inte ens i närheten. Hoppas att det var vår enda skitmatch i den här matchserien. Vi var jättearga efteråt, men sade det som skulle sägas. Vi vet att vi kan så mycket bättre.

Om tredje semifinalen, som dessutom var lagets femte bortaseger på fem matcher i slutspelet, i övrigt sade den 29-årige backen:

– En krigarvinst. Men vi håller oss mer till vårt system borta. Vi måste bevisa nu att vi kan spela vårt spel hemma också.

Precis som i de två tidigare matcherna var det laget som gjorde första målet som förlorade matchen.

Robert Rosén, tremålsskytten från semifinal två, fortsatte sin produktion och gjorde 1-0 för Växjö i powerplay, mitt i första perioden. Men kvitteringen dröjde inte länge efter att Magnus Nygren slängde iväg ett skott från blålinjen. Även det målet kom i spel fem mot fyra.

Efter paus kunde Milan Gulas göra Färjestads andra mål för kvällen. Han höll i pucken, rundade hemmamålvakten Teemu Lassila och satte 2-1 i nättaket.

Växjö forcerade, men Fredrik Pettersson-Wentzel var stabil i Färjestads kasse. I slutminuten punkterade Färjestad med två mål i tom bur.

TT

Publisert: