Anderssons VM-plan: "Spetsa till formen"

Av:  TT

Ebba Andersson har VM i sikte – men innan dess väntar världscupen i Falun och SM i Borås. Arkivbild.
Ebba Andersson har VM i sikte – men innan dess väntar världscupen i Falun och SM i Borås. Arkivbild.

Fyra i skiathlon och en stark sistasträcka i stafetten.

Men nu lämnar Ebba Andersson världscupen i Lahtis bakom sig – och börjar lyfta siktet mot VM.

– Det är då jag vill vara i min absolut bästa form, säger hon.

Innan det är dags för skidmästerskapet i tyska Oberstdorf väntar världscuptävlingar i Sverige och SM.

Och givetvis en hel del träningspass.

För Ebba Andersson innebär det tillfällen att slipa på detaljer inför VM som inleds den 23 februari, och enligt 23-åringen är det ett måste för att hon ska känna sig i absolut toppform.

– För mig individuellt handlar det om att spetsa till formen ytterligare och jag hoppas hitta ett bra överskott in mot det VM som kommer, säger hon.

"Grundformen är jättebra"

TT: Vilka svar fick du i Lahtis?

– Det känns som att grundformen är jättebra och jag har verkligen fått lite svar på vad jag behöver träna på för att kunna komma ännu bättre förberedd till VM.

– De distanser som vi har kört i helgen är distanser som vi nästan bara kör på ett mästerskap; skiathlon och stafett. Att ha fått den chansen nu har varit lärorikt.

TT: Hur mycket tänker du på VM?

– Jag försöker att påminna mig emellanåt för att ha det som inspiration, något som gör att jag verkligen gör ett bra träningsarbete.

– Sedan kanske det inte är det, som till exempel i dag, jag har i tankarna när jag ger mig ut på min fjärdesträcka. Då är tankarna på att åka så snabbt som möjligt, från start till mål. Och på den vägen hade jag finländskan att jaga i kapp.

Norge favoriter?

Andersson, som gick ut som trea efter sträckorna av Charlotte Kalla, Emma Ribom och Lovisa Modig, hade inget problem med det, att jaga i kapp Krista Pärmäkoski. Sedan stod hon för en fin avslutning och säkrade andraplatsen bakom Norge.

TT: Hur ska ni rå på Norge?

– De får gärna bära favoritstämpeln in mot VM, säger hon.

I Lahtis var det just det svåra, att rå på Norge.

Ebba Andersson var fyra i skiathlon – efter tre norskor varav Therese Johaug dominerade och vann stort – och i stafetten var norskorna hela 42,9 sekunder snabbare än Sveriges lag.

– Om man tänker på just stafetten så har vi många starka tjejer på hemmaplan. Det är inte alls givet vilka det är som ska gå, och det innefattar även mig. Bara där tror jag att vi har ett litet sparkapital, säger hon.

TT: Vad väntar för dig nu allra närmast?

– Först väntar världscuptävlingar på hemmaplan, och då blir det ytterligare tillfällen att träna på att få till saker i tävlingssituationer. Annars handlar det om att lägga en bra plan in mot VM, och att hålla sig till den, säger hon.

Publisert: