Hemvändarens guldrecept: "Att vara här och nu"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2021-05-10

Robert Rosén. Arkivbild

Han flyttade hem för att få chansen att vinna ett tredje SM-guld med klubben i sitt hjärta.

I kväll kan Växjöstjärnan Robert Rosén, 33, få fira igen.

– Vi har satt oss i ett jättebra läge, men det gäller att vinna den fjärde matchen, säger han.

Med 3–1-ledning i SM-finalserien mot Rögle är det nära.

Växjö har tre chanser på sig att spela hem guldet – men fokus är att göra det direkt, i kväll, på hemmaplan.

– Vårt fokus är att vara här och nu, att fortsätta spela bra och tajt och göra det svårt för Rögle.

– Vi har inte vunnit ett skit ännu och börjar man tumma lite och inte är här och nu så kommer man att få det otroligt tufft. Vi måste fortfarande vinna en match till, annars är det skit samma om vi vann en, två eller tre matcher, säger Robert Rosén.

Han har varit med och tagit Växjö till två SM-guld.

Efter det senaste, 2018, valde Rosén att prova lyckan i ryska KHL med Sotji.

Sjönk som en sten

Utan Rosén i laget sjönk Växjö från SM-guld till först en sjundeplats i serien och kvartsfinaluttåg 2019 för att sedan fortsätta nedåt till en tiondeplats förra säsongen då slutspelet ställdes in.

Supportrarna skrek efter att plocka hem Robert Rosén och sportchefen Henrik Evertsson var inne på samma linje och skrev treårskontrakt med affischnamnet som med åren blivit synonymt med Växjö Lakers.

Han är klubbens bäste målskytt (165), passningsläggare (239) och poänggörare (404) genom tiderna (i grundserien) och gör sin tolfte säsong i Lakers.

Han säger att han led med klubben på avstånd i fjol, men tycker inte att det var en stukad förening han återvände till.

– Nej, men vi pratade om att det hade varit två säsonger där det inte hade gått som förväntat. Strävan var hela tiden att vi skulle tillbaka bland de bästa och vara med där och utmana. Vi hade respekt för läget och pratade om vad som krävs för att inte hamna där igen, säger han.

"Inte nöjd"

Rosén blev näst bäste poängplockare – 40 poäng – i det lag som vann grundserien.

I slutspelet har det blivit mer blygsamma 6 poäng (3+3) och i finalserien bara en assist. Det kom i senaste matchen när han återförenades med parhästen Richard Gynge som fixade den förlängning där Växjö avgjorde och skaffade sig guldläge.

– Det var nog min bästa finalmatch, så förhoppningsvis är kurvan stigande. Jag är inte nöjd med hur jag har spelat i finalserien hittills, jag vill vara med och bidra mer. Samtidigt är det andra som har stigit fram, säger han.

Nu är förstås guldsnacket i full gång i Växjö och Rosén säger att det kan vara bra att skärma av sig timmarna fram till nedsläpp.

– Det kan absolut vara bra att stänga ute lite. Det gillas ju att gå händelserna lite i förväg i media och även bland folk runt omkring. Man brukar ju prata om slutspelsbubbla, det är kanske bra att gå in i en bubbla till, säger han.