Supertalangens "klubbfadäs" var vidskeplighet

Erik Karlsson föll i NHL-premiären: ”Blev så där va?”

TT

Publicerad 2023-10-11


Hockeysäsongens hetaste nykomling Connor Bedard såg ut att inleda sin NHL-karriär i Chicago genom att glömma klubban i omklädningsrummet.

Men det fanns en förklaring till 18-åringens stressade agerande.

Och väl på isen fick han ta den första tekningen mot sin barndomsidol och göra en assist i 4–2-vinsten mot Pittsburgh.

– Ett ögonblick som jag har väntat på i hela mitt liv, säger Bedard om NHL-debuten.

Det hetaste namnet från NHL:s talangfabrik på många år, Connor Bedard, var förmodligen tagen av debutstundens allvar när han skulle begå NHL-premiär med sin klubb Chicago på tisdagen, lokal tid, rapporterar nhl.com.

Men han var inte riktigt så spak som det först verkade.

På ett klipp filmat strax före uppvärmningen syntes Bedard plötsligt lämna sina lagkompisar och skynda tillbaka in i omklädningsrummet – för att hämta sin klubba.

Skrockfull

Det som först såg ut som nervös glömska hade dock sin förklaring i 18-åringens vidskepliga natur. Enligt nhl.com hade Bedard ställt sin klubba upp och ner mot väggen utanför omklädningsrummet eftersom han inte vill att någon rör den och klubbladet får inte heller vidröra marken. Men när han märkte att någon hade flyttat på klubban tvingades han ta en svängom tillbaka till omklädningsrummet för att hitta en ny.

Han tog sig sedan ut på isen i PPG Paints Arena, med klubba i hand, och åkte traditionsenligt ett rookievarv runt isen tillsammans med lagets andra nykomling Kevin Korchinski. Där syntes ändå nerverna, medger Bedard.

– Jag och ”Kev” skulle passa pucken till varandra och jag missade den helt, så jag kommer säkert bli ”trollad” en hel del på nätet. Men det var kul, det var rätt så häftigt. Att värma upp utan hjälm var också kul. Jag njöt av det, säger Bedard.

När matchen väl satte i gång fanns ingen förvirring att skåda hos Bedard och redan under sina första sekunder på isen fick han spela mot sin barndomsidol, Pittsburghs Sidney Crosby.

Tekade mot idolen

Bedard, som valdes först i draften 2023, tog matchens första tekning mot Crosby, som valdes först i draften 2005.

18-åringen var chanslös mot den 36-årige Pittsburghstjärnan.

– Jag ville vinna den men det gjorde jag helt uppenbart inte. Men bara att få dra i gång, det var riktigt coolt, väldigt speciellt, säger Bedard.

Senare under matchen, när Ryan Donato i andra perioden satte Chicagos reduceringsmål efter att Pittsburgh tagit ledningen med 2–0, var det Connor Bedard som stod för en andraassist.

– Det här är ett ögonblick som jag har väntat på i hela mitt liv. Och nu är det över. Den delen av det är lite sorglig, säger Connor Bedard om debuten.

Poänglös Karlsson

Halvvägs in i tredje perioden kvitterade Chicagos Cole Guttman och Jason Dickinson gav laget ledningen med drygt fyra minuter kvar att spela. Slutresultatet skrevs sedan till 4–2 efter att Nick Foligno gjort Chicagos sista mål i Pittsburghs tomma bur.

För Pittsburghs svenske backstjärna Erik Karlsson blev första tävlingsmatchen i nya hemmaarenan en besvikelse. 33-åringen, som gjorde 101 poäng för San Jose förra säsongen, fick lämna isen poänglös.

– Det är klart att det är tråkigt att inte vinna. Som tur är så är det 81 matcher kvar. Så det gäller att tugga på. Att inte bli för låg när det inte går som man vill och inte för hög när det går som man vill. Vi spelar på fredag igen mot Washington så vi ser fram emot det, säger Karlsson till Expressen.

Rättad: En tidigare version hade fel arena. Rätt är att matchen spelades i PPG Paints Arena.