Sverige sänkte Kina – men fick Ilestedt skadad

Ibraheem Alsalman/TT

Publicerad 2023-02-16

Madelen Janogy, till vänster, gjorde två mål mot Kina. Arkivbild.

Sverige besegrade Kina med 4–1 efter drömstart.

Men Blågult fick mittbacken Amanda Ilestedt skadad i slutskedet.

– Hon ska undersökas vidare, säger förbundskapten Peter Gerhardsson i SVT.

Efter en kvart hade Madelen Janogy gjort två mål och spelat fram till ett. Sverige rivstartade träningsmatchen mot Kina i Marbella, Spanien, och ledde med 3–0 tidigt.

– Det var jättekul att spela och vi fick en drömstart med ett tidigt mål. Det visar hur viktigt det är med en ledning direkt, säger Janogy i SVT.

Redan efter 30 sekunder tog Blågult ledningen när Chelsea-spelaren Johanna Rytting Kaneryd satte 1–0.

Kina reducerade

Därefter rasslade det till och Stina Blackstenius hade ett gyllene läge att sätta 4–0, men avslutet tog stolpe ut.

Förbundskapten Peter Gerhardsson möblerade om i startelvan och två debutanter fick chansen från start. Atlético Madrids Hanna Lundkvist, 20, och Häckens Anna Sandberg, 19, startade på var sin ytterbacksposition.

Kina spelade upp sig ordentligt i den andra halvleken och fick in en snabb reducering. Samtidigt stod Sverige för många felpassningar som gjorde att man tappade rytmen. Men i den 65:e matchminuten fick Blågult hörna och Nathalie Björn nådde högst upp och 4–1 var ett faktum.

Oroväckande bilder på Ilestedt

Det blev en överkomlig match för Peter Gerhardsson, som annars har en del frågetecken i backlinjen att reda ut inför sommarens världsmästerskap. En svår knäskada på Hanna Glas, ett brutet ben i mellanfoten hos vänsterbacken Amanda Nildén och en Magdalena Eriksson som får sparsamt med speltid i Chelsea.

Dessutom tvingades Amanda Ilestedt kliva av skadad i slutskedet av torsdagens träningsmatch efter att ha landat fel i samband med en nickduell. Ilestedt såg besvärad ut och fick läkarvård.

– Det enda jag vet är att hon trampade på Jennifer Falks fot. Vi får se ikväll hur det blir. Hon ska undersökas vidare, säger Gerhardsson i SVT.

Den här landslagssamlingen fortsätter och härnäst väntar ett betydligt svårare motstånd. På tisdag ställs Sverige mot Tyskland i Duisburg.