Gottfridsson: "Det kom några tårar"

Av:  Carl Göransson/TT

Handskadan gör att VM är över för Jim Gottfridsson.

Dagen efter matchen mot Egypten berättar spelmotorn om de tunga känslorna.

– Jag var ledsen i går och det kom några tårar. Men det gäller att resa sig upp också, säger Gottfridsson.

Med gipsad vänsterhand kom Jim Gottfridsson till handbollslandslagets pressträff på VM-hotellet i Älvsjö. Medieuppbådet var stort när ”Gotte”, nyligen utsedd till världens bäste spelare, gav sin version av skadan som gör att han har spelat klart i hemmamästerskapet.

Handen smärtade, men det var ändå ingenting mot smärtorna i själen.

– Det här har man tränat sig till hela livet, det känns som att man är född för att göra det här. Att inte få vara med och spela om de ädlaste medaljerna, det är klart att det är bittert, säger Gottfridsson.

Han förstod tidigt att det var en allvarlig skada när han kom ut till bänken för att ta hand om vänster pekfinger, tidigt i kvartsfinalen mot Egypten.

– Jag sade till doktorn att han skulle dra rätt fingret för jag trodde att det var ur led. Sedan drog han fingret och så sade han ”det är inte ur led”.

Efter röntgen på sjukhus direkt efter matchen kom den tunga bekräftelsen för den blågula spelmotorn.

– Det är ett spiralbrott, tror jag det heter, i mellanhandsbenet, säger Gottfridsson som får räkna med 2--3 månader utan att spela handboll.

Operation krävs

Frakturen måste opereras, men 30-åringen från Ystad hoppas ändå att han kan stanna kvar med truppen i Stockholm för att stötta laget i VM-guldjakten.

– Jag har sovit en och en halv timme på det och försöker släppa det och se framåt och hjälpa laget på bästa möjliga sätt.

– Jag har varit med hela resan och i många år med det här landslaget och har en stor roll, så att åka härifrån är egentligen inte ett alternativ för min del. Samtidigt har man också en arbetsgivare på hemmaplan (tyska Flensburg-Handewitt) som man måste ta hänsyn till, det har jag full respekt för.

Det är inte första gången som Jim Gottfridsson drabbas av en tung motgång i ett VM. För fyra år sedan tvingades han avsluta världsmästerskapet i Danmark på kryckor efter en vadskada.

Besvikelsen nu är ännu värre att hantera.

– Nu har man jobbat upp sig och är ett lite större namn och en bättre handbollsspelare, jag känner att jag har en ännu större roll i det här landslaget än då och blev för tio dagar sedan utsedd till världens bäste handbollsspelare. Att sedan kasta in handduken inför en semifinal, det är inte så kaxigt.

– Jag var ledsen i går och det kom några tårar. Men det gäller att resa sig också, man brukar säga att det är i motvind som en drake lyfter. Så är det även denna gången, det är inte sista gången jag har stått på en handbollsplan.

Claar ersätter

Gottfridssons sena taktiksnack vid EM-guldet i fjol är en svensk idrottsklassiker och under matchen mot Egypten var han kvar på bänken för att bidra under lagets timeouter.

Nu kommer han visserligen inte vara med på bänken mot Frankrike, men han räknar ändå med att kunna vara med och bidra inför matchen.

– Jag tror att Frankrike kan passa oss bra, de ser lite trötta ut och har gått hårt åt vissa spelare. Det har inte Sverige gjort, säger Gottfridsson, vars skada ger Felix Claar en ännu viktigare roll.

– Jag tror inte att vi kan hitta en bättre ersättare. Jag vet inte ens om vi ska kalla det ersättare. Vi två har byggt upp ett lag i laget, som det bästa mittnio-teamet i hela mästerskapet. Det kan inte finnas någon bättre som tar hand om det, säger Gottfridsson.

Semifinalen mellan Sverige och Frankrike har avkast klockan 21 på fredagskvällen.

Publisert: