Klæbo vill testa proffsstall i längd

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2022-09-15

Johannes Høsflot Klæbo skulle önska att längdsporten vågade testa nya vägar framöver. Arkivbild.

Johannes Høsflot Klæbo vill se längdsporten förnyas.

Ett förslag: att byta landslag mot proffsstall i världscupen.

– Jag är väldigt positiv till att prova det, säger norrmannen till VG.

Den norske längdstjärnan har via en av sina sponsorer fått inblick i hur det fungerar inom exempelvis cykling. Och det finns mycket att dra lärdom av, tror Johannes Høsflot Klæbo.

Det har blivit extra tydligt när många mindre längdlandslag nu har svårt att få ihop ekonomin för att kunna konkurrera på allvar.

Redan för ett par veckor sedan lyfte han i VG förslaget att inspireras av hur cyklingen använder sig av proffsstall snarare än landslag under den ordinarie säsongen.

Får stöd

Sedan dess har åkare som britten Andrew Musgrave och fransmannen Lucas Chanavat stöttat idéerna, skriver VG.

– Jag är för innovation och att det får stöd från andra är fint att höra. Testa det under en mästerskapsfri säsong, vad har man att förlora?, säger Klæbo till tidningen.

Modellen med privatsponsrade lag har också varit lyckosamt i längdåkningens långloppscup. Och för Klæbo handlar det inte om att helt ta bort landslagen – det är där mästerskapen kommer in i bilden – utan att prova på upplägget i världscupen.

– Det finns inget facit på vad som är rätt eller fel, men vad har vi att förlora? Det vet jag inte. Jag tror att vi kan tjäna på det, säger Johannes Høsflot Klæbo.

”Spännande tanke”

Flera av landslagskollegorna gillar hur Klæbo tänker.

– Det är en modell som funkar i cykel och i långlopp. Så man kan ta idéer därifrån, säger Hans Christer Holund.

– Det hade varit en ganska stor omställning, men det är inga tvivel om att det skulle kunna vara ett jättebra koncept. Det är en spännande tanke, säger Emil Iversen.