Guldeufori i Spanien: "Massa drinkar"

Ibraheem Alsalman/TT

Lasse Mannheimer/TT

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2023-08-20

Från vänster: Olga Carmona, Eva Navarro, Aitana Bonmati och Alba Redondo firar VM-guldet.

Spanien säkrade första VM-guldet i fotboll på damsidan.

Nu ska hjältarna fira – och det stort.

– Det kommer vara massa drinkar, säger Oihane Hernández.

Ett mål räckte för Spanien i VM-finalen mot England. Olga Carmona spräckte nollan i den första halvleken i Sydney när hon stormade fram på sin kant och dundrade dit ledningsmålet.

Carmonas fullträff visade sig vara avgörande – Spanien höll undan och vann matchen med 1–0. Därmed säkrade nationen första VM-guldet i fotboll på damsidan.

Klippte nätet

Efter slutsignalen firades det stort. Oihane Hernández klättrade på ena målet och klippte av en del av nätet.

– Det är ett minne som jag kommer komma ihåg resten av mitt liv, säger spanjorskan och fortsätter:

– I den andra halvleken var de (England) bättre och hade många chanser, men vi stod emot. Vi spelade som ett lag och kunde vinna. Vi är jätteglada över vad vi har åstadkommit. Varje spelare gav allt och vi följde reglerna. Nu ska vi fira med massa drinkar

Lagkamraten Irene Paredes var i euforisk stämning.

– Jag är riktigt glad, vad ska jag säga? Vi hade kontroll över matchen med många chanser i första halvlek, men vi gjorde inga mål. Hade vi satt straffen (i andra halvlek som Mary Earps räddade) så hade det varit enklare. Men England är ett riktigt bra lag och de pushade oss, säger 32-åringen.

Hjälten känslosam: ”Tacksamma”

Spanska finalhjälten Olga Carmona säger att det är ”ett ögonblick som man drömmer om”.

– Det är något som man bokstavligen drömmer om när man går och lägger sig. Men jag trodde aldrig att jag skulle göra det avgörande målet i en VM-final. Sanningen är att det här ett helt unikt ögonblick. Jag tror att varken jag eller de andra spelarna eller ledarna är helt på det klara med var vi har ställt till med. Men det kommer vi nog att bli varse när vi landar i Spanien, säger Carmona och avslutar sedan med:

– Det jag kan säga är att vi är väldigt tacksamma för den värmen som vi har känt hemifrån. Vi har gjort något historiskt.