Stensons val: Skidsemester före stortävling

Av: TT

Publicerad:
Henrik Stenson spelar inte i Mexiko den här veckan. Arkivbild.
Foto: Kamran Jebreili/AP/TT
Henrik Stenson spelar inte i Mexiko den här veckan. Arkivbild.

Nästan hela världseliten spelar WGC-tävlingen i Mexiko den här veckan.

Men inte Henrik Stenson.

Han har precis varit i Utah och åkt skidor i stället.

Fyra majors, hans egen nya Europatourtävling på Bro Hof, OS i Tokyo – och förhoppningsvis ännu ett Ryder Cup.

2020 blir ett intensivt år för Henrik Stenson. Och det är också den stora anledningen till att den 43-årige svensken väljer att ligga lite lågt nu och därmed missar när stora delar av golfeliten gör upp i världstourtävlingen på mexikanska Club de Golf Chapultepec, med start på torsdag.

Brooks Koepka och Tiger Woods gör som Stenson – men totalt finns ändå 42 av världens 50 högst rankade spelare med i Mexiko.

"Det blev bäst schemamässigt att skippa Mexiko och ha lite träning innan en intensiv tävlingsperiod med fyra raka veckor innan en kort återhämtning före Masters", skriver Henrik Stenson i ett sms.

Tävlar igen i mars

När TT når den svenska golfstjärnan är han på väg hem till Florida från en skidsemester i Utah – "med samtliga två ben hela vilket får ses som en vinst i sig". Tävlar igen gör Stenson först om tre veckor, och då nästgårds från hemmet när Arnold Palmer Invitational avgörs på Bay Hill utanför Orlando. Veckan därpå spelar han prestigefyllda The Players Championship (kallat "den femte majorn") på TPC Sawgrass och senare i mars väntar även inofficiella VM i matchspel i Austin, Texas.

Men det är i april – i årets första major, US Masters på Augusta National – som säsongen verkligen börjar på riktigt allvar för Henrik Stenson. I de allra största tävlingarna vill han vara som bäst.

"Det mesta kretsar kring majors, OS och Ryder Cup givetvis. Att kunna vara med och hugga på någon eller några majors eller OS står ju på önskelistan helt klart. Jobbar man hårt så brukar det mesta bli bra", skriver Stenson.

Om inget oförutsett händer kan Henrik Stenson, som på Bahamas i december vann sin första tävling på drygt två år, känna sig säker på OS-spel i Tokyo. Som 27:a på världsrankningen är han överlägset bäste svensk – före 95:an Marcus Kinhult och 96:an Alex Norén – och de två bästa i slutet av juni får en OS-biljett.

Sista Ryder Cup?

Långtifrån lika säker kan han vara på att få spela Ryder Cup på Whistling Straits i Wisconsin, i slutet av september. Men med sin rutin – och efter att ha vunnit sina samtliga tre matcher utanför Paris senast det begav sig – ligger han såklart bra till för ett wildcard, om han inte skulle klara att spela in sig i laget på egen hand.

Stenson står fast vid känslan han hade efter segern i Frankrike. Det vill säga att årets Ryder Cup är sista chansen för honom att spela golfklassikern mellan Europa och USA.

"Jag ser väl absolut detta Ryder Cup som mest troligt mitt sista som spelare. Om det blir av så är det en stor motivation. Jag har ju spelat fem och varit i det vinnande laget tre gånger i Europa, så jag vill gärna vara med och vinna på bortaplan innan vi stänger det kapitlet".

Publicerad: