Publicerad:
Uppdaterad:

Ibrahimovic på jakt efter Larssons rekord

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Spada/AP/TT
Zlatan Ibrahimovic firar det första av sina två mål för Milan i derbyt mot Inter i lördags. Nu är han på jakt efter Henrik Larssons rekord som främste svenske målskytt i Europacuperna.

59 mål ‒ ingen svensk har gjort fler än Henrik Larsson i de europeiska klubblagsturneringarna.

Nu jagar Zlatan Ibrahimovic rekordet.

Snor eller tangerar han det från sin tidigare landslagskompis på Celtic Park av alla ställen?

Henrik Larsson vräkte in mål för Helsingborg, Feyenoord, Celtic, Barcelona och Manchester United. Med 40 mål toppar han skytteligan för Europa League och Uefacupen genom tiderna. Lägg där till åtta mål i gamla Cupvinnarcupen och elva i Europacupen/Champions League.

På den grönvita sidan av Glasgow vann Larsson evig kärlek och beundran under de sju åren i Celtic, inte minst för de 175 målen på 221 matcher för klubben mellan 1997 och 2004.

Men karriären i Europa krönte han med det lyckosamma inhoppet när Barcelona slog Arsenal i Champions League-finalen i Paris 2006.

Siktar mot Gdansk

Zlatan Ibrahimovic har aldrig spelat en final i de stora cuperna, stoppad som han blev av knäskadan när Manchester United vann Europa League på Friends arena 2017.

Trots sin långa och framgångsrika karriär är supercuptiteln med Barcelona 2009 den enda han vunnit på planen.

Vid 39 har Ibrahimovic chansen att nå Europa League-finalen i Gdansk till våren. Resan dit med Milan börjar på torsdagskvällen ‒ och får Ibrahimovic utdelning är Larssons målrekord i fara. Två mål mot Celtic och Ibrahimovic tangerar den notering Larsson delar med fransmannen Thierry Henry.

Hittills har Ibrahimovic producerat 57 mål i de europeiska klubblagsturneringarna, i en karriär som snart spänner över 20 år och europeisk utlandstjänstgöring i Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris SG, Manchester United och ett andra stopp i Milan.

Ibrahimovic var i helgen tillbaka i startelvan efter karantänen på grund av ett positivt covid 19-test - och ledde med sina två mål Milan till 2-1-seger mot Inter i San Siro-derbyt.

Han finns med i tränaren Stefano Piolis trupp till Europa League-starten mot Celtic.

Skottarnas manager Neil Lennon är medveten om vad som väntar på Celtic Park.

– De är AC Milan och det namnet har en väldig tyngd runt om i världsfotbollen, men våra spelare ser fram emot matchen och motståndet. Det tar fram det bästa ur dem och förhoppningsvis kan vi få ut maximalt av hemmaplansfördelen, säger Lennon till Uefas hemsida.

Karlsson i Neapel

Landslagsanfallaren Alexander Isaks Europa League-äventyr inleds med ett nytt besök i Kroatien, tio dagar efter den bittra 1-2-förlusten i Nations League i Zagreb. Real Sociedad möter Rijeka. Isak gjorde ett starkt inhopp när Sociedad slog Betis med 3-0.

Jesper Karlsson är med i AZ Alkmaars 19-mannatrupp inför mötet med Napoli i Neapel.

Alkmaar och Sociedad spelar i samma grupp och möts den 5 november i San Sebastián.

Rättad version: Fel antal mål och matcher i Celtic för Henrik Larsson uppgavs i en tidigare version.

Publicerad:
Publicerad: