Utsatt för rasistiska glåpord – klubben straffas

TT-AFP

Publicerad 2023-01-05

Samuel Umtiti fick ta emot rasistiska glåpord när hans klubb Lecce mötte Lazio i italienska Serie A på onsdagen. Arkivbild.

Samuel Umtiti uppges ha lämnat fotbollsplanen i tårar efter att både han och lagkamraten i Lecce, Lameck Banda, utsatts för rasistiska glåpord från Laziofans under en match i italienska Serie A på onsdagen.

Enligt nyhetsbyrån AP kommer Lazio att straffas med delvis tomma läktare nästa hemmamatch.

Domaren stoppade matchen tillfälligt på grund av åskådarnas beteende, rapporterar italienska nyhetsbyrån Ansa.

Lazios klubbordförande Saverio Sticchi Damiani säger att det var den förre franske landslagsstjärnan och VM-guldvinnaren från 2018, Umtiti, som sedan ville att matchen skulle återupptas efter att speakern uppmanat publiken att sluta.

– Han ville svara på förolämpningarna genom att spela vidare. Han reagerade som en sann mästare, säger Damiani enlig Gazzetta dello Sport.

I ett uttalande under torsdagskvällen skriver Lazio:

”Laziofans är inte rasister och bör inte kopplas ihop med vad de få individerna gör för att smutskasta och skada klubben”.

Italiensk fotboll har kantats av många liknande händelser genom åren. När det gäller specifikt Lazio har en av klubbens mest fanatiska supportergrupper, ”Irriducibili”, kopplingar till extremhögern som sträcker sig tillbaka till 1970-talet.

Lecce vann onsdagens match med 2–1.