Svenska "doldisarna" får chansen i NHL

Anton Johansson/TT

Publicerad 2022-10-12

Stjärnor och veteraner – men också några doldisar.

Det kryllar av svenskar i NHL och runt 70 spelare är listade i lagens premiärtrupper.

Här är några svenskar som har kämpat sig till en plats i världens bästa ishockeyliga.

+ Elmer Söderblom, 21 år, forward, Detroit.

Över två meter lång med en avundsvärd klubbteknik. Den 21-årige forwarden från Hovås slog igenom på SHL-nivå med Frölunda i fjol, gjorde 21 mål och valde att testa lyckan i Detroit.

Det verkar han ha gjort rätt i.

I upptrappningen till NHL-säsongen gallrades flera spelare bort men Söderbloms namn fanns alltjämt kvar. Den reslige svensken har med sin kombination av storlek, teknik och målfarlighet imponerat stort på Detroits tränarkår.

Elmer Söderblom kallades för ”The Mailman” av familjen när han var yngre för att han alltid levererade. Det återstår att se om han levererar även i NHL. Men om han ska få stanna i klubben krävs det dock att han lyckas ta en relativt stor roll, har lagets tränare Derek Lalonde meddelat. Annars lär spel i farmarligan AHL vänta för att på så sätt utvecklas i en större roll med mer förtroende.

+ Nils Lundkvist, 22 år, back, Dallas.

Nej, debutsäsongen med New York Rangers blev ingen hit. Efter att ha varit en av SHL:s bästa backar hade Nils Lundkvist svårt att färga i New York. Majoriteten av tiden tillbringades i AHL och inför den här säsongen trejdades han till Dallas. Detta efter att han inte ha sett någon större möjlighet att ta en plats i New Yorks laguppställning.

– Jag har förståelse för att man måste kämpa sig uppåt, men jag kunde inte riktigt se en väg framåt för mig. Så en trejd kändes som den bästa lösningen, sade Nils Lundkvist till NSD i september.

Nu är det alltså Texas som gäller för Lundkvist. Konkurrensen på högersidan i backuppsättningen är långt ifrån lika mördande som i New York och 22-åringen ser ut att kunna bli en ersättare till John Klingberg som har skrivit på för Anaheim.

+ Nils Åman, 22 år, center, Vancouver.

Det blev ”bara” 14 poäng med Leksand i SHL i fjol, men Nils Åman lyckades ändå ta en plats i det svenska VM-laget. Däremot blev det inget kontrakt med mästarlaget Colorado som draftade 22-åringen för två år sedan.

Då passade Vancouver på.

Åman skrev på för det västkanadensiska laget och har redan fått många att höja på ögonbrynen. Bland annat Vancouvers Bruce Boudreau som hyllar Åman inför premiären.

– Han kommer nog att överraska många. Han är en smart defensiv spelare men det kommer att bli ett test för honom, säger Boudreau till TSN.

+ Anton Strålman, 36 år, back, Boston.

Han har nästan 1 000 NHL-matcher under bältet men inför säsongen rådde det frågetecken om var Anton Strålman skulle spela. 36-åringen hade svårt att få ett NHL-kontrakt och ryktades länge till Sverige och HV71.

Men till slut blev det ett provspelskontrakt med Boston för svenskbacken. Och efter en lyckad försäsong mynnade det ut i ett ettårskontrakt med den klassiska NHL-klubben.

Boston har haft rejäla skadeproblem inför säsongen och på backsidan märks stjärnan Charlie McAvoy som riskerar att vara borta fram till nyår efter att ha opererat axeln i somras.

+ Alexander Holtz, 20 år, forward, New Jersey.

Alexander Holtz är en av fem svenskar i New Jersey. Han fick prova på NHL-spel vid några få tillfällen förra säsongen men stortalangen bedömdes inte vara redo för den kostymen på heltid utan fick finna sig i spel i AHL.

Där blev det succé med 51 poäng på 52 matcher.

Nu är Holtz med i New Jersey från start och han har på försäsongen matchats i en toppkedja tillsammans med lagets stora offensiva stjärna, Jack Hughes, samt nyförvärvet Ondrej Palat.