Komarov avgjorde för Luleå i grinig bortamatch

Marie Hallman/TT

Publicerad 2022-09-24

Luleå jublar efter Leo Komarovs första SHL-mål.

Luleåstjärnan Leo Komarov har fått rubriker för sitt fysiska spel och sin förmåga att reta upp motståndarna.

Men han gör mål också. På lördagen styrde den finländske landslagsforwarden in segermålet mot Brynäs.

– Typiskt mig. Ibland studsar den in, andra gånger studsar den ut. Nu studsade pucken i mål, säger Komarov ödmjukt till TT efter Luleås 5–2-seger i Gävle.

Den tungt meriterade forwarden, med rötter i både Estland och Finland, har under sina hittills tre matcher i SHL uppmärksammats mest för sin vilja att tacklas och förmåga att verbalt reta upp sina motståndare. Något han tar med ro:

– Jag har min egen spelstil. Så länge laget vinner så får det se ut hur det vill. Jag går in i varje match med hundra procents engagemang och njuter av hockeyn. Att spela fysiskt har lagt grunden till min karriär. Det är inget nytt. Jag har varit i topp i tacklingsligan i NHL varje år där så det hör till min spelstil, förklarar han och fortsätter:

– Jag är inte den bästa med pucken, är ingen spelbyggare eller så. Visst kan jag spela bra hockey också men jag är mer fysisk, gillar att stå framför mål.

TT: Och att retas?

– Äh, det är mest skriverier. Jag har växt upp med en hockey som är sådan. Kanske är man inte vana med det i SHL. Ingen har sagt något till mig om det i andra ligor. Och jag bryr mig inte. Nu tar vi några öl och går vidare. Hockey är väl inte hela världen, säger Leo Komarov med ett leende.

Hans matchavgörande 3–2 mål gjordes i power play samtidigt som Brynäsforwarden Anton Rödin kokade av ilska i utvisningsbåset över en tripping på Luleås Brendans Shinnimin. Efter matchen var alla eniga om det inte borde ha varit en utvisning.

– Jag sa till domaren både kort efter att han blåst och efter matchen att detta är ju ingen utvisning. Då sa domaren till mig att han har gjort ett misstag, att han visste att det varken var en tripping eller någon filmning eller någonting överhuvudtaget. Att det blev fel helt enkelt, säger Luleåforwarden Brendan Shinnimin som fick orden dykning och filmare kastade efter sig.

– Alltså utvisningen suger. Men jag är inte domare. Det var ett tokigt felbeslut av honom. Sedan tappade Brynäs fokus helt och skrek på mig i stället för att fokusera på att döda utvisningen. Det är för sorgligt men det är som det är.

TT: Så du försökte avstyra utvisningen?

– Ja, jag är den första att säga att det inte var någon tripping. Jag tappade skäret och balansen. Sådant som händer varje match. Det är inget att snacka om och inget jag bryr mig om, säger Shinnimin till TT och rycker på axlarna åt händelsen som gav Luleå ett mentalt övertag och till slut också en 5–2-seger.

Anton Rödin tog inte lika lätt på det som hänt:

– Den utvisningen är billig. Jag tycker att han lurar domarna.

TT: Du sa i C More att ”du tycker synd om domarna och synd om publiken som får se skiten”

– Ja, jag tycker det. Men det räcker så.

TT: Nu har han själv sagt till domarna att det inte var någon utvisning?

– Det är ju lätt att stå och säga efteråt, eller? Säger Brynäskaptenen syrligt.

Matchens segerskytt, Leo Komarov visste inte riktigt vad han skulle tycka om händelsen:

– Det är en hockeymatch och saker händer. Jag tycker att Shinnimins mål (där Luleåspelaren hade pucken i mål i slutet av matchen men fick se det dömas bort) skulle ha blivit godkänt men det blev det inte. Jag hoppas bara att nivån är densamma för alla och håller säsongen ut.