Slog till igen – hjälte i toppmötet

Fredrik Shayn Scherman/TT

Publicerad 2022-05-12

Linköpings anfallsstjärna Amalie Vangsgaard jublar efter att ha nickat in 1–0 mot Piteå.

Inför säsongen flyttades Amalie Vangsgaard upp i anfallet.

Resultatet? Inget annat än en dundrande succé.

Med säsongens sjätte mål sänkte hon Piteå i toppmötet (2–0), lyfte Linköping till tredje plats i tabellen – och klev själv upp i delad skytteligaledning.

Amalie Vangsgaard värvades till Linköping förra sommaren, men fick under hösten agera kantspelare.

När interna skyttedrottningen Uchenna Kanu, 14 mål, lämnade klubben efter säsongen uppstod ett tomrum i Linköpings anfall.

Då flyttades Amalie Vangsgaard upp till den roll som hon är skolad i – och succén har varit omedelbar.

Efter hattricket mot Hammarby den 20 april hade hon noterats för fem mål på fyra matcher. Därefter har 25-åringen dock haft en del ryggproblem och inför hemmamötet med toppkonkurrenten Piteå hade hon missat en match (1–0 hemma mot Örebro) och hoppat in i en (0–2 i toppmötet med Häcken på bortaplan).

Perfekt nick

Men mot Piteå var Vangsgaard tillbaka i startelvan.

I den 43:e minuten visade danskan att det är hon som leder Linköpings offensiv i år. Inlägget från höger av Heidi Ellingsen var perfekt – precis som Vangsgaards nick. Hon sprang in på ytan och mötte bollen i precis rätt ögonblick, och tryckte in den bakom en chanslös Mandy McGlynn i Piteås mål. Det var Vangsgaards sjätte mål för säsongen, vilket innebär att hon delar skytteligaledningen i damallsvenskan tillsammans med Kristianstads Tabby Tindell.

Vangsgaard kunde mycket väl ha gjort något ytterligare mål i matchen, då hon gång efter annan var framme och oroade Piteåförsvaret.

Med knappt 20 minuter kvar att spela byttes Vangsgaard ut och ersattes av Therese Simonsson som på tilläggstid kontrade in 2–0.

Linköping tog därmed säsongens femte seger och passerade just Piteå i tabellen och är nu på tredje plats.

– Jag tycker vi har börjat väldigt bra, vunnit många matcher. Självklart har vi fortfarande mycket att jobba på, säger Therese Simonsson till Viaplay.

Häcken vann

Toppkonkurrenten Häcken tog tre viktiga poäng genom att vinna med 1–0 borta mot Örebro, sedan Johanna Rytting Kaneryd blivit matchhjälte. Häcken går i och med det upp som serieledare – men Rosengård, en poäng bakom, kan ta tillbaka förstaplatsen hemma mot Kristianstad på fredagen.

Noterbart är att Häcken ånyo saknade anfallsstjärnan Pauline Hammarlund. Efter en elva månader lång skadefrånvaro på grund av en korsbandsskada var hon tillbaka i spel när hon hoppade in i toppmatchen mot Rosengård den 25 april. Därefter har Hammarlund dock varit utanför truppen – och kommer så vara ett tag, sedan hon drabbats av ett bakslag, rapporterar GP.

AIK fick en mardrömsinledning på säsongen och efter bara tre poäng på sju matcher fick sportchefen Anne Mäkinen, huvudtränaren Maiju Ruotsalainen och assisterande tränaren Scott Swainston lämna sina uppdrag. Jesper Björk och Nebojsa Novakovic har tagit över ansvaret – men duon fick ingen drömstart. Det blev 0–1 borta mot nya fyran Eskilstuna och AIK är fortsatt jumbo på samma poäng som Brommapojkarna, som föll med 0–2 hemma mot Hammarby.