La Liga anmäler PSG och City

TT

Publicerad 2022-06-15

Nasser al-Khelaifi och Kylian Mbappé efter att den sistnämnde förlängt med PSG. Arkivbild.

Den spanska högstaligan i fotboll, La Liga, anmäler den franska klubben Paris SG och engelska Manchester City för brott mot de ekonomiska reglerna, Financial Fair Play.

Enligt spanska Mundo Deportivo kommer ligan även att vidta rättsliga åtgärder mot klubbarna inför EU.

”La Liga anser att dessa metoder förändrar fotbollens ekosystem och hållbarhet, skadar alla europeiska klubbar och ligor, och endast tjänar till att på konstgjord väg blåsa upp marknaden, med pengar som inte genereras i själva fotbollen”, skriver man i ett uttalande.

Enligt spanska medier är det Kylian Mbappés kontraktsförlängning som gjort att La Liga misstänker att allt inte skötts enligt Uefas regelbok.

Förutom själva klubbarna har man även för avsikt att utreda Paris SG-ägaren Nasser al-Khelaifi. Enligt uttalandet är det eventuella intressekonflikter mellan al-Khelaifis roller i Paris SG, Uefa, och Europeiska klubborganisationen ECA samt sportkanalnätverket Be In Sports, som man kommer att titta närmare på med hjälp av ombud i Schweiz.

Det är inte första gången La Liga anmäler just Paris SG och Manchester City. 2017 och 2018 ledde anmälningarna till sanktioner från Uefa. Dessa överklagades dock till idrottens skiljedomstol, Cas, som gav klubbarna rätt.