Marcus Ericssons stora succé – vann Indy 500

Av:  Anton Johansson/TT

Marcus Ericsson häller den traditionsenliga segermjölken över sig.
Marcus Ericsson häller den traditionsenliga segermjölken över sig.

Indy 500 har återigen en svensk segrare.

Marcus Ericsson stod för en jätteinsats och vann den prestigefyllda Indycar-tävlingen.

– Jag kan knappt tro det, jag är så glad, säger Ericsson.

En enda gång tidigare har en svensk vunnit Indy 500 – ett av världens mest klassiska lopp. 1999 fick Kenny Bräck ställa sig högst upp på pallen och nu har det hänt igen.

Efter 200 högdramatiska varv på Indianapolis Motor Speedway körde Marcus Ericsson först över mållinjen och fick dricka den traditionsenliga segermjölken på Victory Lane.

– Alla i min familj är här och jag vann. Jag kan inte tro det, säger Ericsson med tårar i ögonen i segerintervjun i Viaplays sändning.

Felix Rosenqvist imponerade även han och blev fyra.

Bra utgångsläge

Ericsson startade som femma och hade med andra ord ett bra utgångsläge. Och han höll sig kvar i toppen länge och väl.

Med lite mindre än halva loppet tappade dock Ericsson några placeringar i samband med ett depåstopp och kom ut som åttonde förare. Samtidigt hade landsmannen Felix Rosenqvist avancerat till femte plats.

Veteranen Scott Dixon, som var med och kämpade om segern, körde för fort under sitt sista depåstopp med cirka 25 varv kvar och fick återvända till depån – och var borträknad från segerstriden.

Ericsson hade då avancerat i fältet och till slut hade båda svenska förarna bud på absoluta topplaceringar.

Rysaravslutning

På slutet blev det rejält dramatiskt. Jimmie Johnson kraschade med fyra varv kvar varpå det blev rödflagg. Loppet avbröts kort för att några minuter senare starta om.

Det gjorde det tuffare för Ericsson som därmed fick slita rejält för att hålla de bakomliggande bilarna efter sig.

– Jag kunde inte tro det. Du kan inte ta något för givet och det var varv kvar. Jag bad om att det inte skulle bli en ny gulflagg. Det var svårt att hitta fokus igen men jag visste att bilen var fantastisk. Alla har gjort ett otroligt jobb men det var ändå svårt. Jag behövde göra allt jag kunde för hålla resten bakom, säger Ericsson.

Men till slut var det svensken som fick jubla högst. 31-åringen från Kumla körde in som segrare och tar därmed sin största vinst i karriären.

Felix Rosenqvist, som startade som åttonde förare, blev fyra.

Publisert: