Revanchsugen Rolfö: "Jättetufft dygn"

Publicerad 2022-06-22

Fridolina Rolfö hoppas gräva guld med landslaget efter finalförlusten med klubblaget.
Fridolina Rolfö hoppas gräva guld med landslaget efter finalförlusten med klubblaget.

Efter en tung förlust med klubblaget Barcelona i Champions League-finalen tar Fridolina Rolfö nya tag med det svenska landslaget under fotbolls-EM.

Rolfö siktar, i vanlig ordning, högt.

– Hoppas på det bästa mästerskapet med det bästa laget, säger hon.

Barcelona var stora förhandsfavorit inför CL-finalen mot Lyon. Trots det blev det förlust med 1–3 och Fridolina Rolfö och hennes lagkamrater fick åka hem tomhänta.

– En jättestor besvikelse. Det är inte så man vill gå ur den matchen, genom att förlora. Det var ett tufft dygn sedan fick man gå vidare och försöka vinna matcher igen, säger Rolfö under onsdagens pressträff efter landslagets träning under EM-förlägret i Båstad.

”Det är helt annorlunda”

Nu är det svenska landslaget och förberedelser inför fotbolls-EM i England som gäller. 28-åringen berättar att laget har slipat på taktiska detaljer i allmänhet, och inläggsspel i synnerhet, under förlägret. Siktet är högt inställt.

– Hoppas att det blir det bästa mästerskapet med det bästa laget. Vi vet att det krävs otroligt mycket för att nå hela vägen men det är kul med så många bra lag ute i Europa, det är så vi vill ha det, säger hon.

TT: Finns det några lärdomar att ta med från Champions League-finalen?

– Känslan att ha pressen på sig kan man ha med sig. Spel- och taktikmässigt är det helt annorlunda, men den mentala biten så man är förberedd på pressen som kommer och förväntad publik är absolut viktig att tänka på.

Spelat på ovan position i ”Barca”

Fridolina Rolfö, som vanligtvis spelar längre upp i banan – ofta anfallare i det svenska landslaget – har fått spela mycket vänsterback i klubblaget. Möjligen öppnar det upp sig en plats på mittfältet när stjärnan Lieke Martens lämnar Katalonien för franska huvudstadslaget PSG.

– Det är lite oklart hur det kommer bli med positionen. Vi har ett bra lag och jag vill spela. Sedan spelar det mindre roll på vilken position.

Mertens väntar för övrigt på andra sidan i EM-premiären mot Nederländerna.

– Hon är en spetsspelare med stora kvaliteter som varje lag vill ha, säger Rolfö.

”Aldrig varit så sliten”

28-åringen medger att kroppen är märkt efter en lång säsong som inte tog slut förrän sent i maj.

– Jag har aldrig varit så sliten. Det märks på kroppen. Men nu har jag återhämtat mig hyfsat efter två veckors vila.

Fotbolls-EM i England inleds den 6 juli. Sverige möter Nederländerna tre dagar senare.