Idrottsvärlden väntar på besked om OS och EM

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Blir det något OS i Tokyo i sommar? Världen väntar på besked.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Blir det något OS i Tokyo i sommar? Världen väntar på besked.

Idrottsvärlden har avstannat på grund av coronaviruset

I stort sett alla sportevenemang runt om i världen har ställts in eller skjutits upp.

Men besked saknas fortfarande om fotbolls-EM, sommar-OS och ishockey-VM.

Här är läget:

+ OS

Härom dagen tändes OS-elden traditionsenligt i Olympia i Grekland och 24 juli ska spelen i Tokyo invigas. Det är fortfarande Internationella olympiska kommitténs linje trots att utbrottet av coronaviruset klassats som en världsomspännande pandemi.

Härom dagen föreslog USA:s Donald Trump att OS skulle skjutas upp hellre än att avgöras utan publik.

Ett besked måste fattas inom kort. Flera olympiska kvaltävlingar stod för dörren och fick skjutas upp, däribland i handboll, boxning, brottning och fotboll, när idrottsvärlden stängdes ned. De måste avgöras i god tid före spelen och de aktiva inom andra sporter måste få en chans att klara kvalgränser och hinna förbereda sig.

Dessutom står mycket pengar på spel för alla inblandade, såsom sändande tv-bolag, turistnäringen och för alla besökare som bokat hotell och resor.

Enligt beräkningar som japanska regeringen och landets centralbank gjort skulle ett inställt OS kosta landet 7 000 miljarder yen, motsvarande 633 miljarder kronor – eller 1,4 procent av landets bruttonationalprodukt, skriver Reuters.

IOK:s ordförande Thomas Bach sade härom dagen att organisationen lyssnar på Världshälsoorganisationen WHO, men det är oklart när ett besked kan komma.

+ Fotbolls-EM

Frågan är om Internationella fotbollförbundet Fifa inte satte in dödsstöten mot sommarens EM när man sent på fredagskvällen rekommenderade att alla landskamper i mars och april skulle stoppas, samt temporärt lyfte regeln att klubbarna måste släppa sina spelare till landslagen.

Det innebär förmodligen att de kvalmatcher som ska spelas i slutet av mars för att vaska fram de fyra sista lagen till EM knappast kan spelas.

All övrig europeisk toppfotboll är uppskjuten tills vidare, däribland Champions League och Europas fem största ligor i England, Spanien, Tyskland, Italien och Frankrike.

På tisdagen har Uefa kallat till ett möte, en videokonferens, med de nationella förbunden för att bestämma hur det blir.

Ett förslag är att skjuta på EM till 2021, men det skulle krocka med damernas EM i England (11 juli – 1 augusti) eller Fifas nya utvidgade klubblags-VM i Kina (17 juni – 4 juli).

+ Ishockey-VM, herrar

Damernas A-VM i Kanada och B-VM i Frankrike, där Sverige skulle ha spelat, är inställt. Men ännu har det inte kommit någon officiell bekräftelse om att herrarnas VM i Schweiz i maj ska stoppas.

Detta trots att säsongen i NHL är avbruten och SM-slutspelet i Sverige är skjutet på framtiden.

Även om mästerskapet skulle bli av i Zürich och Lugano 8-24 maj släpper knappast klubbarna och det starka spelarfacket i NHL spelarna till Schweiz.

Det internationella förbundets ordförande Rene Fasel har föreslagit att Sotji i Ryssland och Minsk i Vitryssland skulle kunna ta över mästerskapet, men det förslaget har inte uppfattats som särskilt seriöst.

+ Bland andra mästerskap och stora internationella. evenemang som ännu inte ställts in märks också EM i simning i Budapest (maj), tennisturneringarna Franska mästerskapen (maj/juni) och Wimbledon (juni/juli) samt cykelklassikern Tour de France (juni/juli).

Publicerad: