Viksten bakom efterlängtad Färjestadsseger

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Tommy Pedersen/TT
Daniel Viksten, till vänster, fick fira med sina lagkamrater i Färjestad.

Fem förluster i följd fick räcka.

Färjestad skakade av sig frustrationen via 4–3 (1–0, 2–1, 1–2) mot jumbon Leksand – efter tre mål i numerära överlägen.

– Riktigt skönt, säger ”trepoängaren” Daniel Viksten, med ett mål och två assist i matchen.

Efter fem raka förluster i SHL-ishockeyn fick Färjestad en gyllene chans att tömma huvudena på negativa tankar: hemmamatch mot tabelljumbon Leksand.

Karlstadlaget tog vara på möjligheten och vann med 4–3 – mycket tack vare ett högeffektivt spel i numerärt överläge och en spelare som klättrat i näringskedjan.

Daniel Viksten, som tidigare under säsongen fokuserat på försvarsspelet, flyttade in i förstakedjan med poängkungen Marcus Nilsson och landslagscentern Gustav Rydahl när Michael Lindqvist gick sönder – och nu börjar 30-åringen bli varm i kläderna.

– Det blir bättre och bättre. Det är en omställning och det tar lite tid att lära känna de andra, var de vill att man ska vara, säger han.

”Busen” tillbaka

Med den nya rollen följer stort ansvar även i powerplay. Mot Leksand var Viksten inblandad i Färjestads tre första mål, samtliga i numerära överlägen. Han fick assistpoäng både till comebackande Marcus Nilssons 1–0 – poängligaledaren stängdes av i två matcher efter att ha tjafsat med domaren i förra torsdagens hemmamatch mot Växjö – och Linus Johanssons 2–0. Sedan satte han själv 3–1.

– Skönt. Det har varit lite sisådär på slutet men nu fick vi tillbaka ”busen” (Nilsson) i laget och han visar direkt hur mycket han betyder i den spelformen, säger Viksten.

Trots att Färjestad var överlägset i första perioden – där unge backen Albert Johansson missade en straff och en och en halv minuts spel i fem mot tre slösades bort – och powerplay-succén i den andra blev det spännande till slut.

Det krävdes ytterligare ett hemmamål, från Linus Arnesson, och ett stort antal icing-puckar i slutminuterna för att Färjestad skulle hålla undan.

Ingen jättepanik

Det var tydligt att det var en viktig seger.

– Riktigt sköna poäng. Det kändes i omklädningsrummet före matchen att många var riktigt taggade. Det är kul att vi tar tag i det efter den dåliga matchen i Jönköping (4-8 mot HV71). Det är en styrka vi har i laget, säger Viksten.

I och med de tre poängen klättrade Färjestad upp på andra plats i tabellen, förbi Örebro och Frölunda.

– Även om vi har förlorat matcher har det inte varit någon jättepanik. Vi vet vad vi har i oss, säger Viksten.

Leksand är fortsatt sju poäng bakom Linköping, sista laget på rätt sida kvalstrecket.

– Det är bra kampmoral i laget. Vi reser oss och krigar hela vägen ut. Men vi måste börja vinna matcher, säger tränaren Roger Melin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Karlstad