Tian Samuelsson nöjd trots ny medaljmiss

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sebastian Samuelsson var en av svenskarna som missade VM-medalj även i herrarnas distanslopp.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sebastian Samuelsson var en av svenskarna som missade VM-medalj även i herrarnas distanslopp.

Sverige missade medalj även på den sjätte tävlingsdagen vid skidskytte-VM.

I herrarnas distanslopp över 20 kilometer blev Sebastian Samuelsson bäste svensk på en tiondeplats – långt efter franske stjärnan Martin Fourcade som vann.

– Jag måste vara nöjd, säger Samuelsson.

Efter en elfteplats i lördagens sprint och 19:e plats i söndagens jaktstart gjorde Sebastian Samuelsson en klart godkänd insats i distansloppet i Antholz.

Men svensken, som blev tia med två bom, var två minuter och 13 sekunder från en medalj och 3.35 från guldet som togs av Martin Fourcade.

– Lite tungt i kroppen kanske. För att inte vara ett perfekt lopp är jag nöjd med en tiondeplats. Mitt bästa resultat den här säsongen, och jag gör det på VM, så jag måste vara nöjd, säger 22-åringen.

"Otroligt"

Den franske veteranen Fourcade var överlägsen när han tog sitt första VM-guld i årets mästerskap i Italien. 31-åringen noterade endast en bom i det avslutande stående skyttet och vann med 57 sekunder före norrmannen Johannes Thingnes Bø. Fourcade såg först arg ut efter målgång eftersom han trodde att han skjutit bort guldet. Men till slut stod han där, som världsmästare igen – hans första individuella VM-guld sedan 2017.

Glädjen gick inte att ta miste på när han klev högst upp på prispallen, och gjorde ett ordentligt hopp. Efteråt var han känslosam.

– Förra säsongen var som ni vet väldigt tuff för mig. Jag är så stolt att jag lyckats komma tillbaka och kriga mot mina tvivel, mot mina mardrömmar. Att stå här som världsmästare i dag betyder väldigt mycket för mig, troligen mer än någonsin tidigare, säger Fourcade.

Långsamma

Österrikaren Dominik Landertinger tog brons, en minut och 22 sekunder bakom Fourcade.

Jesper Nelin, bäste svensk i jaktstarten med en elfteplats, hade en misslyckad dag med totalt fem bom och en 42:a-plats. Peppe Femling, två bom, blev 17:e och Martin Ponsiluoma, fyra bom, 29:a.

Ponsiluoma fick dessutom problem direkt när staven gick av direkt i starten.

– Jag blev lite stressad, jag fick åka typ 400 meter innan jag fick en italiensk stav och sedan fick jag en ny stav av första svenska ledaren i spåret, säger han.

Samtliga svenskar hade det tufft i spåret och åkte långsamt.

– Vi har väl kanske åkt lite sämre allihopa än vad vi borde göra. Vad det beror på vet jag inte riktigt, säger Samuelsson, som i ren åktid var 2.50 efter den snabbaste åkaren.

– Riktigt besviken måste jag säga, det är egentligen bara liggande (skyttet) som är bra i dag. Åkningen går ganska tungt, säger Jesper Nelin.

Publicerad: