TT-Sport

Hovland historisk norsk PGA-vinnare

Av: 

TT

Viktor Hovland har nu tagit sin första seger på den nordamerikanska proffstouren. Arkivbild.
Viktor Hovland har nu tagit sin första seger på den nordamerikanska proffstouren. Arkivbild.

TT-SPORT

Norge kan fira en historisk golfseger.

Jättetalangen Viktor Hovland har nu tagit sin och landets första seger på PGA-touren.

Viktor Hovland ställde sig till rätta, puttade, och såg bollen trilla i för en birdie från nära åtta meter.

I det ögonblicket blev 22-åringen historisk som den förste manlige norske golfaren att vinna på den nordamerikanska proffstouren.

– Man vill vinna varje vecka man spelar, att göra det nu är helt otroligt. Det är en speciell känsla, säger Hovland i segerintervjun.

Norrmannen gick ut på sista rundan i Puerto Rico med två slags ledning, men höll sånär på att slå bort sin första proffsseger. På det elfte hålet blev det en trippelbogey efter att Hovland slagit ut i ruffen och därifrån hade stora problem att nå greenen på par 3-hålet.

– Jag är helt enkelt bara dålig på att chippa, jag måste jobba lite med mitt närspel, säger Hovland med ett leende.

Amerikanen Josh Teater låg då helt lika med Hovland, och de sista sju hålen blev en tuff tvekamp som alltså avgjordes först på 18:e green. Hovland vann på sammanlagt 20 under par, ett slag före Teater.

Viktor Hovland slog igenom på allvar när han i fjol blev bäste amatör i US Masters, och blev därefter proffs. Som norsk herrgolfare är han nu historisk, men han har fortsatt en bit kvar till Norges främsta golfare på proffstourerna, Suzann Pettersen, som har 15 vinster på damernas LPGA-tour.

– Det här (segern) är egentligen ingen överraskning. Han har utvecklats till en fantastisk spelare med enorm potential. Det här är bara början, säger Pettersen i en kommentar till norska VG.

Publisert: