AIK snabbt nere på jorden igen

Solna. Derbysegern över Djurgården blev inte den injektion som AIK hoppats på. Hemma på Friends Arena var segerspelet som bortblåst igen.

Ett respektlöst IFK Norrköping vann det allsvenska mötet över AIK med 2-1 (2-0) på påskdagen.

AIK har märkligt svårt på hemmaplan. Inte en seger hittills och mot Norrköping kom den andra förlusten.

En sådan hemmastatistik duger förstås inte om man vill vara ett topplag.

– Vår tredje hemmamatch och vi har en poäng. Det är inte mediokert, det är väldigt, väldigt svagt. Om ni vill veta hur AIK mår så är det bara att läsa tabellen, sade AIK-tränaren Andreas Alm efter förlusten.

Den vilja, frenesi och spelskicklighet som fanns mot Djurgården senast var som kvarlämnad på Tele2 Arena.

– Mot Djurgården gav även enkla saker energi, här får vi ingen energi från det enkla. Vi är ett lag som behöver utvecklas vansinnigt mycket under säsongen precis som tidigare år. Vi har krav på oss att vara topp tre. Det tycker jag är rimligt, fortsatte Alm.

Men det var Norrköping som bjöd på fotbollsgodis - och rena chockstarten för de drygt 14 000 på läktarna, då mittbacken Marcus Falk Olander gled fram vid första stolpen på Rawez Lawans hörna och ostörd tilläts nicka in ledningsmålet redan i femte minuten.

Ett rörligt Norrköping skapade problem för AIK, inte minst anfallsduon Christoffer Nyman och Isaac Thelin.

– Budskapet till killarna var att våga. Vi har ett relativt orutinerat lag som har ställts inför olika utmaningar de senaste veckorna, sade Norrköpings tränare Jan Andersson.

När AIK kom offensivt så gick det långsammare, men med mer tyngd. Det resulterade mest i halvchanser som avlöste varandra efter inlägg och på fasta situationer.

Men Norrköpings vassa kontringsspel gav utdelning igen. Vänsterbreddaren Christopher Nilsson Telos inspel i 36:e minuten gick i mål med hjälp av AIK:s högerback Martin Lorentzson.

Lika turlig var AIK-reduceringen i början av andra halvlek. Celso Borges frisparksskott tog i ryggen/armbågen på Eero Markkanen och förbi en ställd David Mitov Nilsson i Norrköpings mål. Markkanen tackades med att bli utbytt strax efteråt.

– Jag är extremt nöjd med att vi vinner matchen. Vi har förmågan att våga spela och äga boll på AIK:s planhalva. Det måste man mot ett lag som AIK, sade Jan Andersson.

TT

Publisert: