Tjeckiska stjärnor straffas för sexism

Fotboll. Två tjeckiska landslagsspelare i fotboll sade att en kvinnlig linjedomare skulle "gå tillbaka till spisen".

Nu straffas de för den sexistiska kommentaren med böter och tvingas hålla i en träning med ungdomslaget i deras klubb Sparta Prag.

Det var efter Sparta Prags 3-3-match mot Zbrojovka Brno i söndags i den tjeckiska ligan som målvakten Tomas Koubek sade att "kvinnor ska stanna vid spisen och inte döma herrmatcher", och syftade på domaren Lucie Ratajova som Koubek menade borde ha vinkat för offside i sekvensen innan Brnos kvitteringsmål till 3-3 i matchens slutsekunder.

Mittfältaren Lukas Vacha publicerade senare en bild på Ratajova med orden "tillbaka till spisen" på twitter.

Duon har nu dömts av det tjeckiska fotbollsförbundet att betala 40 000 koruna (cirka 14 000 kronor) var i böter och ska dessutom hålla i en träning med Sparta Prags ungdomslag. Av Sparta har spelarna redan beordrats att tillbringar ett antal dagar med att träna med klubbens damlag.

– Deras kommentarer var helt oacceptabla. Jag vill understryka att kvinnor är och kommer att vara en viktig del inom fotbollen, och deras representation i sportens strukturer och på läktarna är viktig för sporten, sade Miroslav Pelta, ordförande i det tjeckiska fotbollsförbundet.

Både Koubek och Vacha har bett om ursäkt för sina kommentarer.

TT-AFP

Publisert: