TT-Sport

Dålig sikt förstörde dagen

TT-SPORT

Val d'Isère. En dålig start. Dålig känsla. Och svenskornas akilleshäl - dålig sikt.

Då blev två svenska medaljchanser en tolfteplats och en uråkning.

– Tyvärr tror jag att skuggan förstörde lite för mig i dag, konstaterar Anja Pärson.

Det har pratats mycket om den nya dambacken i VM-orten Val d'Isère.

Det har inte körts några världscuptävlingar i backen ännu och när svenskorna testade hanget första gången i måndags hittade de knappt ner.

Det franska laget har däremot hunnit tjuvträna en hel del och dagens tvåa, Marie Marchand-Arvier, tackade träningen för sin medalj. Även andra, bland dem tisdagens guldmedaljör Lindsey Vonn, har testat backen tidigare.

Men efteråt var tolvan Jessica Lindell-Vikarby och Anja Pärson som körde ur överens. Backen i sig är det inget större fel på, hur tuff den än är.

Mörkt på toppen

– Det var svårt att se, väldigt dålig sikt på toppen. Jag kom inte in i det från början, säger Jessica Lindell-Vikarby.

– Det var mörkt och svårt att se. Inte min starkaste sida tyvärr. Jag åkte inte riktigt på mitt max kanske. Blev lite tillbakaryggande när jag inte ser.

Ett par minuter senare konstaterar Anja Pärson i princip samma sak.

– Jag faller tillbaka lite i gammal åkning när det blir dålig sikt. Det var inte alls den där attacken som jag haft under året, säger Pärson, som var en bra bit efter redan när uråkningen kom.

– Jag försökte ta mig ner och ändå göra ett bra resultat, men lyckades inte med det heller...

Ett litet skratt slipper ändå över läpparna. Trots att den regerande mästaren hade hoppats på mer var det inte mycket att göra i VM-premiären. För medan solen smekte backen under de inledande åken lade sig skuggan som ett mörkt täcke över den kurviga pisten när de seedade åkarna - bland dem Lindell-Vikarby och Pärson - skulle åka.

Och när sikten väl försämrades var loppet i princip kört.

– Det har alltid varit så för mig. Det har nog både med min åkstil, mina linjeval och min teknik att göra, säger Pärson.

– Det är ett handikapp jag alltid haft, något man får acceptera.

Hoppas på sol

Hur stor skillnad det kan göra visade amerikanskan Lindsey Vonn, som startade två nummer bakom Pärson.

Det såg ditintills ut som att fransyskan Marie Marchand-Arvier skulle plocka hem en mycket oväntad guldmedalj. Men Vonn övertygade och vann tävlingen, 34 hundradelar före Marchand-Arvier och 40 hundradelar före österrikiskan Andrea Fischbacher.

– Det var helt klart en nackdel att starta lite senare. Men jag visste vad som gällde och lyckades hålla rätt linje i alla de svåra partierna, säger Vonn.

För svenskorna är det bara att försöka glömma tisdagen och blicka framåt, mot superkombinationen och störtloppet. Och att hoppas på sol.

– Ibland får man inte gräva ner sig över att det inte gick. Jag var inte med i dag och då får man acceptera det och komma igen, säger Pärson.

– Det går inte att analysera igenom det. Skidor kan vi åka, så att det är bara att sikta på nästa tävling. Den här dagen är över redan.

Även VM-premiärens tredje svenska, Frida Hansdotter, körde ur.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport