TT-Sport

Söberg ska växa på Närkeslätten

TT-SPORT

Fotboll. Carola Söberg hoppas att vägen till Kanada går via Örebro.

Med hjälp av en ny miljö och en ny säsong med spel i Champions League hoppas målvakten ta en plats i truppen till fotbolls-VM.

– Förhoppningsvis lyckas jag visa att jag ska med, säger hon.

Tittar man bara lite snabbt så ser det rätt skralt ut på målvaktsfronten i det svenska landslaget inför VM-slutspelet i Kanada i sommar. Tidigare förstamålvakten Hedvig Lindahl är på väg tillbaka efter att ha opererat höften, Kristin Hammarström som vaktade det svenska målet under EM 2013 valde att avsluta fotbollskarriären strax därefter. Men tittar man lite närmare så är bilden inte lika dyster, menar Carola Söberg.

– Jag har aldrig tyckt att det har varit dåligt. Vi har flera bra målvakter i Sverige, och Malin Reuterwall och Hilda (Carlén) är fortfarande unga och kommer bara att bli bättre, säger 32-åriga Söberg, som tillsammans med Piteå-målvakten Hilda Carlén är den som fått följa med till Eerikkilä utanför Helsingfors för träningsmatchen mot Finland på torsdag.

Tar inget för givet

Söberg är den som i Lindhals frånvaro fått störst förtroende av förbundskaptenen Pia Sundhage, och den i trion av potentiella VM-burväktare som har absolut mest erfarenhet.

Hon vaktade målet i Sveriges 3-2-seger över Norge i Spanien i januari, och ser ut att ha spelat in sig i Sundhages lagbygge.

– Men jag har aldrig varit en sån person eller målvakt som tar något för givet. I stället försöker jag hela tiden att visa att det är jag som ska spela, både på träning och match, säger Söberg.

– Jag vill ju inte heller spela bara för att jag är den enda som finns tillgänglig, utan för att jag gör det bäst.

"Känns jättebra"

Sedan årsskiftet tillhör den tidigare Tyresöspelaren Kif Örebro, som förra säsongen slutade tvåa i damallsvenskan och nästa säsong spelar i Champions League. Det är en tillvaro som Söberg hoppas ska hjälpa henne att ta sig till Kanada.

– Det känns jättebra, jag är väldigt nöjd med att jag lät mig ta den tid det tog att välja klubb. Det är ett fantastiskt gäng, ett lag som man verkligen vill spela i.

– Det är klart att landslagsbiten spelade in i valet. Blir man som klubb tvåa i ligan så gör man någonting bra, och får jag dessutom chans att spela ute i Europa så kan jag förhoppningsvis visa att jag håller en så pass hög nivå att jag kan ta en VM-plats.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport