Untersteiner vann efter superspurt

Publicerad 2017-02-11

Hästsport. I fredagskväll fick Peter Untersteiner priset som årets tränare vid travsportens hästgala i Stockholm. Dagen efter vann han silverfinalen med Carabinieri på Solvalla efter en enorm spurt.

– Det har varit ett underbart dygn, på många sätt, säger Untersteiner.

Peter Untersteiner var en av fyra nominerade till årets travtränare 2016.  I kamp med Svante Båth, Stefan Melander och Daniel Redén ropades hans namn ut och Untersteiner blev jublande glad. Han kom in på scenen, dansande, med armarna i luften.

– Jag hade förstås vissa förhoppningar eftersom man var nominerad efter ett lyckosamt år. Samtidigt var konkurrensen hård och jag hade intalat mig själv att inte bli besviken om jag inte skulle få priset. Men det var stor glädje när mitt namn ropades upp. Nu kan jag sitta på ålderdomshemmet och skryta över att jag blivit årets tränare, säger Untersteiner och skrattar.

"Kändes omöjligt"

På lördagen avslutade Untersteiner V75-omgången med seger bakom Carabinieri. I sista kurvan fattades många meter fram till ledande Thai Navigator.

– Det kändes omöjligt faktiskt. Hästen jag hade rygg på i tredjespår tröttnade, samtidigt ryckte Ulf Ohlsson i rätt läge bakom Thai Navigator. Men min häst avslutade nåt enormt och hann fram till vinst. En härlig känsla att vinna och Carabinieri är en helt underbar häst.

Sexåringen tog femte raka segern och är nu uppe i Gulddivisionen. Den fjärde kom i Paris för en dryg månad sedan.

Men det var deppigt för exakt ett år sedan då hästen skadade sig allvarligt i ett ben.

– Han galopperade i ledningen i ett lopp på Vincennes och det har aldrig hänt tidigare. Han galopperade även 14 dagar senare och vi förstod att det var något som inte stod helt rätt till. Vi kollade upp honom och det visade sig att hästen fått en liten fraktur i ett ben. Det blev ett drygt halvt års vila men nu är Carabinieri tillbaka, säger Untersteiner.

Vill köra i Frankrike

Untersteiner och ägargänget i Hybena handelsbolag är sugna på fler starter i Frankrike där han passar utmärkt med sin spurtstyrka.

On Track Piraten fick priset som årets äldre travhäst vid hästgalan. I guldfinalen var han åter ensam på plan och joggade hem ännu en finalseger och 250 000 kronor. Det var 22:a V75-segern och den sjätte i rad.

Senast nioåringen förlorade ett V75-lopp var den 27 augusti i fjol på Bergsåker. Då fick han ge sig mot årets häst Nuncio i Sundsvall open trot.

Johnny Takter körde tidigt till spets med On Track Piraten som vann lätt - med sparade krafter.

– Han är fenomenal och jag sitter bara och njuter när jag kör honom. En väldigt begåvad häst och förbaskad trevlig att köra. Jag kan stå hur länge som helst och berömma honom, sade Johnny Takter.

TT