Utvilat Sverige fokuserar mot slutspel

TT-SPORT

Ishockey. Första målet är nått.

Sverige kan redan nu börja fokusera på slutspelet i junior-VM.

Dit kliver laget in med fräscha och utvilade spelare.

Segern med 3-1 över Finland gör att Juniorkronorna redan inför den sista gruppspelsmatchen mot Tjeckien på nyårsafton är klar gruppsegrare.

Dit har nye förbundskaptenen Tomas Montén nått utan att ha behövt slita ont på sina största namn. Han har försökt fördela istiden så jämnt som möjligt för att försöka få sitt lag att hålla turneringen ut.

För två år sedan i Toronto, då Montén var assisterande tränare, upplevde han att orken tog slut hos spelarna i sista matchen - den gången en bronsmatch mot Slovakien som Sverige förlorade.

Klappade ihop

I fjol i Finland var det samma visa. Sverige hade inte samma energi i semifinalen mot Finland som tidigare i turneringen och klappade ihop i bronsmatchen mot USA.

– Vi kommer aldrig att riskera någon match för att coacha laget socialt, men har man läge så tycker jag man ska vara så smart som möjligt med matchningen, säger Montén.

Efter tre matcher i Montreal har ingen svensk utespelare spelat över 20 minuter i snitt per match. Backen Oliver Kylington har matchats hårdast med 19.55 i speltid, på forwardssidan är det Carl Grundström med 17.23.

Bäste poängplockaren Alexander Nylander har exempelvis snittat 14.59 i speltid.

Slipper flytta

Alla lag har inte kunnat unna sig den lyxen. Lördagens motståndare Tjeckien har exempelvis två backar med mer än 20 minuters speltid, varav Filip Hronek sticker ut med 24.24.

Mot Tjeckien lär inte Montén heller behöva köra slut på sina spelare.

Förbundskaptenen är nöjd över gruppsegern och framför allt att Sverige får stanna i Montreal och slippa två resdagar de 55 milen till och från Toronto.

– Jag tror det hade kunnat bli en ganska bökig flytt, säger han.

Vilka Sverige får möta i kvartsfinal är inte klart. Ryssland, Slovakien eller Lettland är alternativen, där det lutar åt någon av de två sistnämnda.

På vägen dit vill Sverige göra en bra match mot Tjeckien, och helt betydelselös är inte avslutningsmatchen.

Juniorkronorna har ju sin makalösa segersvit på 39 gruppspelsmatcher att hålla vid liv. På lördag är det exakt tio år sedan Sverige senast förlorade en gruppmatch i JVM - nyårsafton 2006 mot USA på hemmaplan i Leksand.

Montreal, TT:s utsände