Renovering pågår för Michel Tornéus

TT-SPORT

Friidrott. Michel Tornéus har passerat 30-strecket men ser inte slutet på karriären.

I stället ska han lära sig ett nytt sätt att hoppa längdhopp.

– Det är en renovering som görs nu, säger Tornéus.

Efter missen i OS i Rio behövde Michel Tornéus en nytändning. Tillsammans med tränaren och parhästen Oscar Gidewall fattades beslutet att bryta samarbetet efter 16 år och sedan i november lever Tornéus sin träningsvardag under Loren Seagraves vingar i Sarasota, Florida.

– Det är kul och spännande att få göra någonting nytt, säger Tornéus.

– När jag och Oscar satte oss och diskuterade något om träning så visste jag var vi skulle hamna, för vi tyckte ju likadant. Så det blev inget utbyte där på slutet. Nu får man verkligen det, man kan diskutera saker och höra en annan röst - bara det kan vara jävligt skönt ibland.

Namnkunniga tränare

Michel Tornéus är hemma för att fira jul och nyår och TT träffar honom inför en träning i Sätrahallen. Efter helgerna väntar nästa sexveckorsvistelse i Florida, där arbetet med att göra Tornéus till en snabbare och bättre längdhoppare ska fortsätta. Huvudtränaren Loren Seagrave och hjälptränaren Dwight Phillips, med OS-guld och fyra VM-titlar på meritlistan, har tydliga idéer om hur det ska gå till.

– Det svåra är att jag har varit en löpare som tar ut mitt steg väldigt mycket, men de vill att jag ska jobba mer med frekvens. Jag ska kapa av mitt steg in mot plankan, säger Tornéus.

Att som 30-åring plötsligt ändra teknik är inte helt enkelt.

– Det är lite som en golfsving. Det tar ett tag och man blir kanske lite sämre en stund, men man hoppas att det ska vända. Det är repetition som gäller, tills det känns naturligt. Nu känns det som att jag ska trampa över varje gång, men jag tror att det kommer bli bra.

"Sliter rätt mycket"

Michel Tornéus tar en klunk till av kaffet - han känner fortfarande av jetlaggen efter resan till Sverige. Men framförallt är det skönt att vara hemma en sväng. Annars tvingas han vara ifrån flickvännen Gabriella och dottern Leah mycket, eftersom de bara kan vara i USA i perioder.

– Det här är inte gratis och det sliter rätt mycket på mig att vara ensam där borta, från familjen. Speciellt om det går tungt, då tycker man det är jobbigt och vill hem och få lite närhet och kärlek och bara umgås, säger han.

– Men jag har bara en chans till det här, sedan kommer jag vara hemma resten av mitt liv.

TT: Kan du fortfarande bli bättre? Ingen 30-årskris?

– Jag pratade med Dwight om det häromdagen, han vann ju VM när han var 33. Jag har haft en del småskador men varit förskonad från stora skador. Så för mig känns det som att det mest handlar om att det ska funka i skallen. Så länge det är kul tror jag att jag kan hålla på, definitivt fram till Tokyo.

Vill ha OS-medalj

Vilket osökt leder oss in på OS. Han säger att fiaskot i Rio fortfarande kan kännas tungt, men att det ändå har varit lättare att komma över än den jobbiga fjärdeplatsen i London för fyra år sedan.

TT: Kan du själv känna något du borde ha gjort annorlunda?

– Jag kan inte peka på något rakt av. Kanske att mitt fokus har varit lite för starkt på själva OS. Jag har tagit mästerskapsmedalj varje år sedan 2012, men inte kunnat stanna upp och känt det, för det har hela tiden varit "Rio, Rio, Rio, Rio".

– Men den viktigaste orsaken var att veckan med EM, när jag sedan var tvungen att åka till Sierra Nevada och OS-kvala, brände för mycket energi för mig.

TT: Så hur tänker du nu inför OS i Tokyo 2020?

– Jag skulle ju ljuga om jag sa att jag inte vill åka dit och ta medalj. Det är det jag jobbar för och det är därför jag gör det här, säger Tornéus.

Men den här gången ska han bli bättre på att fokusera på och njuta av målen på vägen. I första hand inomhus-EM i Belgrad i början av mars.

– Det är klart att jag vill försvara min guldmedalj i EM. Jag tror att jag kommer hinna tillräckligt långt för att vara med och slåss om det.

TT