Danmarks förbundskapten: "En skandal"

Publicerad:

TT-SPORT

Fotboll. VM-kvalmötet mellan Sverige och Danmark ställs in.

Den fackliga konflikten mellan de danska spelarna och förbundet gick inte att lösa.

– Det är en skandal att det har blivit så, säger förbundskaptenen Søren Randa-Boldt.

Sverige skulle ha mött Danmark i Göteborg under fredagskvällen, men i och med att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för det danska damlandslaget strandat blir det ingen match. Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) bekräftade på torsdagen det som det danska fotbollsförbundet DBU tidigare redan hade meddelat.

– Jag tycker att det är helt fel att det går ut över det sportsliga. Det är en skandal att det har blivit så. När en facklig konflikt går ut över detta, vet jag inte vad jag ska säga, säger förbundskaptenen Søren Randa-Boldt till Ekstrabladet.

Har inte pratat med spelarna

Randa-Bolt, som tog över landslaget efter att Danmark i somras tagit EM-silver i Nederländerna, har inte kunnat samla sitt landslag i Helsingør den här veckan. Landslagsspelarna har i stället tränat på egen hand i Dragør utanför Köpenhamn.

– Jag har inte riktigt kunnat göra någonting. Jag har varit ganska neutral. Inför landskamperna har jag varit ute för att se spelarna i sina klubbar, men sedan bojkotten har jag inte pratat med dem alls, säger han.

Konflikten mellan landslagsspelarna och förbundet har pågått sedan 2016. Efter EM-succén i somras intensifierades förhandlingarna, men träningslandskampen mot EM-vinnaren Nederländerna fick i mitten av september ställas in. Den första VM-kvalmatchen mot Ungern (seger med 6-1) några dagar senare räddades av ett preliminärt avtal.

– Det har varit väldigt kaotiskt. Och det har ju dessvärre inte handlat så mycket om fotboll, säger Randa-Bolt.

I och med beskedet om den inställda matchen mot Sverige löper Danmark risk att stängas av från VM-kvalet och det kommande EM-kvalet som inleds nästa höst. Enligt Berlingske Tidende riskerar därmed bidrag från Uefa på upp mot 80 miljoner svenska kronor att frysa inne - vilket blir konsekvensen om Danmark inte får någon ersättning under perioden fram till EM 2021.

Ska möta Kroatien nästa vecka

Uefa öppnar ett disciplinärende tidigast under fredagen och vill inte kommentera några eventuella påföljder dessförinnan.

Danmarks planerade VM-kvalmatch mot Kroatien på tisdag är dock inte inställd ännu. Förbundskaptenen Søren Randa-Boldt uppger för Ekstrabladet att han direkt efter beskedet om den inställa matchen mot Sverige riktade sitt fokus mot den matchen.

"Vi har uppmärksammat situationen och följer den, men vi är fokuserade på vår match mot Ungern och förbereder oss som planlagt på matchen mot Danmark", skriver det kroatiska fotbollsförbundet i ett mejl till nyhetsbyrån Ritzau.

TT

Publicerad: